Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontdek jouw huis op Zonnekaart Vlaanderen

Meer zelfs: je komt meteen te weten hoeveel het je kost én hoeveel het je opbrengt.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Thumbnail

Hoeveel kan mijn dak opbrengen?

De Zonnekaart Vlaanderen is een initiatief van het Vlaamse Energieagentschap. Vanuit de lucht maakten ze gedetailleerde opnames van maar liefst 2,5 miljoen daken, ook het jouwe! Zo kennen ze de oppervlakte, de oriëntatie, de hellingshoek en de mogelijke schaduw. Die informatie koppelden ze aan gegevens van het KMI, om ook met de zoninstraling in jouw buurt rekening te houden.

En het resultaat is indrukwekkend. Haast onmiddellijk kan je jouw eigen huis terugvinden op de kaart én kom je te weten hoeveel je dankzij de zon kan besparen in jouw specifieke situatie.

 

Hoe vind ik mijn huis op de Zonnekaart?

Je eigen huis vinden is heel eenvoudig: ga gewoon naar de website van Zonnekaart Vlaanderen en volg deze makkelijke stappen:

  1. tik je adres in, daarna krijg je meteen een kaart op je scherm
  2. daarop klik je jouw woning aan
  3. heeft je gebouw een goede zonnescore? Dan krijg je automatisch te zien hoeveel zonnepanelen je best op je dak legt, hoeveel ze kosten en hoeveel ze je gaan opbrengen. En er staat meteen ook de terugverdientijd bij. Daarnaast krijg je eenzelfde berekening voor een zonneboiler.

Ook leuk: de site berekent niet alleen hoeveel het je financieel opbrengt, maar ook wat de milieuwinst is. Je leest meteen hoeveel ton CO2 per jaar je minder zal uitstoten dankzij jouw panelen of zonneboiler.

 

Heb je al plannen om zonnepanelen te plaatsen?

Vraag een gratis offerte!

En de volgende stap?

Hoe goed de zonnekaart ook werkt, sommige specifieke gevallen wijken toch wat af van wat het scherm je toont. Zo gaat men uit van gemiddelde marktprijzen voor de installatie, maar ze weten natuurlijk niet met welke leverancier je in zee gaat. Teken je bijvoorbeeld in op een groepsaankoop, dan kan de prijs en de terugverdientijd nog zakken. Daarom komt een leverancier eerst langs om de situatie ter plekke te bekijken. Maar een gemakkelijke en goede eerste inschatting geeft de zonnekaart je wel.

 

Eerst isolatie, dan zonne-energie

Er is nog iets waar je best rekening mee houdt. Als je huis nog niet geïsoleerd is, heeft het weinig zin energie te besparen via zonnepanelen of een zonneboiler. Want wat je daarmee verdient, gooi je in dat geval langs dak, muren en ramen weer buiten. Daarom kan je best eerst je hele huis goed isoleren en dan pas aan zonne-energie beginnen. Isolatie brengt dus meer op dan panelen plaatsen. En de volgorde is ook logischer: op een geïsoleerd dak panelen of een zonneboiler leggen is makkelijk, maar omgekeerd is het een veel moeilijkere klus.

Wil je eerst isoleren? Dan kan je bij ons terecht. TotalEnergies moedigt haar klanten al sinds 2011 aan om dankzij slimme renovatie minder te verbruiken. Daarom richtten we TotalEnergies Isolatie op, een aparte afdeling waar je terechtkan bij de beste experts. Onze aannemers zijn zo goed in hun vak, dat je van ons een schriftelijke kwaliteitsgarantie krijgt bij het plaatsen van allerlei vormen van isolatie.

Interesse in zonnepanelen?

Vraag een gratis offerte!