Overslaan en naar de inhoud gaan

Gesprek met een ondernemer die overtuigt is van hernieuwbare energie

We ontmoeten een jonge ondernemer die helemaal overtuigd is van de voordelen van hernieuwbare energie: Guillaume Lejeune, die aan het hoofd staat van het Domaine du Vieux Moulin in Eprave. Hij heeft zijn etablissement overigens recent nog uitgerust met Tesla-laadpalen.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Moulin Hydraulique Lampiris

Op zijn idyllische domein liggen een gastronomisch restaurant, een hotel met achttien kamers en een ruimte voor seminaries, recepties en huwelijken met een capaciteit van 150 personen. Al dat bakken, braden en stoven in de keuken, de uitgebreide warme douches van de hotelgasten en de vele ruimtes om te verwarmen ... Dat kan  tellen op het vlak van energieverbruik!

Het team van Guillaume doet er alles aan om het verbruik te beperken. Maar daar zijn alternatieve maatregelen voor nodig!

Wat doen ze om hun milieu-impact te beperken en kostbare energie te besparen?

 

Wat verbruikt het meeste energie in je bedrijf?

G.L.:  De infrastructuur van een etablissement als het onze is doorgaans erg energieverslindend. In de winter moet je verwarmen, in de zomer afkoelen! Zowel verwarming als airco verbruiken energie. Daarnaast hebben we, net zoals in gewone huizen, ook koelkasten, fornuizen, verlichting, wasmachines enz.

 

Wat versta je onder hernieuwbare energie?

G.L.:  Het zou logisch zijn om alle intern geproduceerde – en dus bestaande – warmte te hergebruiken. Een droogkast produceert bijvoorbeeld warmte. Mochten we deze warmte kunnen recupereren om ergens anders te gebruiken, dan zou dat al een groot verschil maken. We overwegen om een warmtepompsysteem te installeren.

 

De natuurlijke omgeving helpt je ook een handje ...

G.L.:  Inderdaad, we hebben het geluk dat we aan een rivier liggen: de Lomme. Die zorgt niet alleen voor een prachtige omgeving voor onze klanten, maar is ook een potentiële onuitputtelijke energiebron ... voor wie over een molen beschikt! En zoals onze naam al doet vermoeden: Domaine du Vieux Moulin is de trotse bezitter van een molen. We hebben dus plannen voor een waterkrachtcentrale waarmee we 60% van onze eigen energie zouden kunnen produceren.

 

Hoe ga je al die projecten waarmaken?

G.L.:  Onze projecten voor hernieuwbare energie zijn gepland voor binnen dit en twee jaar. Het gaat om een aanzienlijke investering van ongeveer € 135.000 excl. btw. We moeten ons daar echt voor engageren, want een dergelijke investering wordt niet beschouwd als investering in onroerend goed en is dus moeilijker te financieren. Anderzijds mag een bedrijf als het onze al na vijf jaar investeringsrendement verwachten.

Vergt het veel inspanningen om te focussen op hernieuwbare energie?

G.L.:  Jazeker, om te beginnen al om de financiering van de hydro-elektrische pompcentrale rond te krijgen. Toch is het de moeite waard, niet alleen op het vlak van investeringsrendement, maar ook voor ons imago. Een werkende molen is immers bijzonder fascinerend. Dat bezorgt ons betoverend mooie domein nog dat tikkeltje extra magie.

 

Gegevens:

Guillaume Lejeune, ondernemer en hoofd van het Domaine du Vieux Moulin d’Eprave.

 

Wedstrijd: win een overnachting met gastronomische maaltijd!