Overslaan en naar de inhoud gaan

Energetische onafhankelijkheid voor 3 ondernemingen gevestigd in La Ferme de Bourdon

Ze biedt in elk geval plaats aan een opleidingscentrum, 2 ondernemingen, 8 paarden, katten, honden, kippen en een familie.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Thumbnail

Onze ploeg heeft een ontmoeting met Henk Van ‘t Net, een ondernemer actief in meerdere sectoren die voor 100% hernieuwbaar koos, niet alleen uit overtuiging maar ook omwille van de besparingen!

Welke activiteiten vinden plaats in La Ferme de Bourdon?

La Ferme de Bourdon huisvest 3 uiteenlopende activiteiten:

  • Een centrum voor een postgraduaatopleiding coaching met behulp van paarden
  • Vernieuwende HR-services en bedrijfscoaching
  • Een centrum voor yoga, shiatsu, therapie en coaching in persoonlijke ontwikkeling, met behulp van paarden

Vanwege de diversiteit van de activiteiten en de permanente bewoning, ook in het weekend, moeten de gebouwen het hele jaar door worden verwarmd. Want ook al houd je de kleren aan bij een shiatsu-massage, de klanten mogen geen kou lijden! En natuurlijk heeft de familie 7 dagen per week verwarming en elektriciteit nodig. Ze wonen met 5 in de boerderij.

Met de aankoop van het gebouw, enkele jaren geleden, gaf je het pand een nieuwe bestemming en creëerde je nieuwe werkruimtes. Heeft de energieaudit die je liet uitvoeren je beslissingen beïnvloed?

Voor de veranderingen besloeg de boerderij 1/3 van de bewoonbare oppervlakte. De rest bestond uit stallen voor de koeien en de opslag van het hooi. Tegenwoordig beslaan de stallen maar 1/3 meer. Het bewoonbare gedeelte werd vergroot en we hebben 3 opleidingszalen, een gastenkamer en een massageruimte toegevoegd. We hebben dit kunnen realiseren dankzij een energieaudit die ons heeft aangetoond waardoor het warmteverlies werd veroorzaakt. Dit heeft ons ertoe aangezet aanzienlijk te investeren in duurzame energie.

Waarom kiezen voor hernieuwbare energie?

Voor onze HR-activiteiten met paarden en het opleidingscentrum voor coaching met behulp van paarden, staan we in direct contact met de natuur. Dit kan enkel mits het nodige respect aan de dag wordt gelegd. De keuze voor duurzaamheid was dus bewust en lag perfect in lijn met onze waarden en de activiteiten van de boerderij.

Ik heb trouwens nog geen concrete cijfers vermeld ... Zij zullen je duidelijk maken dat dit de enig mogelijke keuze was!

Je spreekt over cijfers. Welke belangrijke feiten zijn uit de energieaudit naar voor gekomen?

Onze boerderij is 45 m lang bij 11 m breed. Toen we ze kochten werd ze nog volledig verwarmd met stookolie. Concreet werd de hoeveelheid stookolie nodig om het gehele gebouw gedurende een jaar te verwarmen, geschat op 46.814 liter. Ik laat je zelf berekenen wat dat kost, zelfs als de prijs van de stookolie op het laagste niveau staat ... Er ging enorm veel warmte verloren:

  • 18.478 liter via het dak
  • 5559 liter via de muren
  • 1461 liter langs openingen
  • 2155 liter langs de vloeren

Hoe minder energie verbruiken?

De eerste stap in de beperking van het energieverlies is isolatie. Als eerste stap in onze renovatie hebben we ramen met driedubbel glas geplaatst, enkele met dubbel glas en we hebben alle buitendeuren vervangen. Vervolgens hebben we ons dak geïsoleerd. Over een oppervlakte van 448 m2 brachten we isolerend schuim van 14 cm dikte aan. We hebben nog eens 100 m2 geïsoleerd met schuim van 9 cm dikte. De isolatie heeft ons € 17.237 excl. btw gekost.

Na de isolatie hebben we de verwarmingsmethodes aangepakt. En onze eerste beslissing was: stookolie buiten! Uit overtuiging maar ook omdat we ons zorgen maakten over de rendabiliteit.

Ons dak heeft een helling van 30° en is op het oosten georiënteerd. We hebben geen obstakels dus ook geen schaduw. We halen daarom een rendement van 96%. We hebben geïnvesteerd in 150 zonnepanelen over een oppervlakte van 250,5 m2 voor een totaal vermogen van 36.750 Wc. We hebben 3 omvormers. Het bedrag van de investering in zonnepanelen bedroeg € 57.550 excl. btw.

Tot slot hebben we 2 lucht/water-warmtepompen van Daikin geplaatst. Het gaat om hoge temperatuurwarmtepompen in cascade, met het oog op een verbruik van zonne-energie van meer dan 26.000kWh. Deze pompen zijn goed voor een investering van € 38.000 excl. btw.

Om af te sluiten misschien toch nog een bevestiging van de positieve verwachtingen: is hernieuwbaarheid rendabel? 

Rekening houdend met onze situatie en de vele activiteiten op de boerderij, is onze investering na 4 jaar volledig rendabel. We hebben geen elektriciteitsfactuur, de boerderij is voortdurend verwarmd en we hebben warm water. Voor ons is de duurzame oplossing een succes over heel de lijn: zowel voor de natuur als voor onze rendabiliteit!

 

Gegevens:

Henk Van ‘t Net

www.horsense.be

www.lafermedebourdon.be

www.cocoreco.be