Overslaan en naar de inhoud gaan

Onze Belgische producenten van groene stroom

We zetten ons al sinds 2003 in om hernieuwbare energie te promoten en onze gezamenlijke ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar hoe doen we dat precies? Hoe kunnen we je 100% groene stroom garanderen?

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Champ d'éoliennes Lampiris

Al van bij het begin hebben we resoluut voor een andere aanpak gekozen. Om de lokale economie te ondersteunen en het gebruik van hernieuwbare energie in België te promoten, doen we een beroep op lokale producenten van groene energie.

Onze lokale producenten

We werken samen met 1000 lokale producenten om groene en lokaal geproduceerde energie te leveren aan onze klanten! Hun profielen zijn erg uiteenlopend, maar ze hebben één ding gemeen: ze bevinden zich allemaal bij jou in de buurt.

Thumbnail

Zij hebben er zelf voor gekozen om te investeren in andere productiemiddelen. Dit zijn de energiebronnen die ze gebruiken:

  • Windenergie: omzetting van windkracht in elektriciteit
  • Zonne-energie: omzetting van zonneschijn in elektriciteit
  • Waterkracht: energieproductie door gebruik te maken van turbines en stroming
  • Biomassa: gebruik van grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong
  • Afvalverwerking: energierecuperatie bij afvalverbranding
  • Gas met warmtekrachtkoppeling: naast de elektriciteitsproductie wordt ook de vrijgekomen warmte gerecupereerd en benut.

 

Hoe kunnen we 100% groene stroom garanderen?

Op het distributienet is het onmogelijk om elektronen afkomstig van zonnepanelen te onderscheiden van elektronen uit kerncentrales.

Daarom heeft Europa een traceerbaarheidssysteem uitgewerkt om het groene karakter van elk MWh te garanderen: de garanties van oorsprong (GO’s). Per MWh energie die in het net wordt geïnjecteerd, ontvangt de producent een GO.

Een lokale producent die met zijn windmolens 1000 MWh in het net injecteert, krijgt hiervoor dus 1000 garanties van oorsprong. We kopen niet alleen zijn groene stroom aan, maar ook de garanties van oorsprong om te bewijzen dat we groene stroom leveren aan onze klanten. We kopen dus evenveel garanties van oorsprong aan als het aantal MWh energie dat onze klanten verbruiken.

Zo ondersteunen we de projecten van de lokale producenten en verkleinen we de ecologische voetafdruk van onze klanten door in België geproduceerde groene stroom te leveren.