Overslaan en naar de inhoud gaan

Kan je als particulier een windmolen plaatsen?

Een particuliere windmolen kan pas energie produceren bij windsnelheden vanaf 3 meter per seconde. In de praktijk betekent het dat alleen de kust in aanmerking komt.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Lampiris-windmolen-particulier

Aan de kust, langs snelwegen, in havens en op grote industrieterreinen: letterlijk overal duiken er reusachtige windmolens op. De grootste windmolen van ons land is 200 meter hoog en heeft wieken van wel 120 meter doorsnede. Er bestaan ook mini-exemplaren die je in je tuin of op je dak kunt installeren. Leuk om naar te kijken, maar ze leveren nauwelijks iets op. Hoe komt dat?

 

Particuliere windmolen: maximaal 15 meter hoog

Het grote probleem van een kleine windmolen? Zijn beperkte hoogte. In ons land mag je als particulier een windmolen van maximaal 15 meter installeren. Op die hoogte is er simpelweg te weinig wind. Een windmolen kan pas energie produceren bij windsnelheden vanaf 3 meter per seconde. In de praktijk betekent het dat alleen onze kust, met een gemiddelde windsnelheid van 6 tot 7 m/s, in aanmerking komt.

Wil je toch doorzetten met je plannen? Houd er rekening mee dat zelfs een kleine windmolen handenvol geld kost. Reken op een bedrag tussen de 10.000 en de 25.000 euro. In de praktijk betekent het dat je investering pas na 20 jaar terugverdiend is.

 

Strijd om de vergunning

Denk eraan dat je ook een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt voor een windturbine. En neen, dat is echt niet zo vanzelfsprekend. Op dit moment bestaat er geen uniforme reglementering. Steden en gemeenten beslissen daar zelf over. Zo houden ze rekening met de slagschaduw van je windmolen. Die kan je buren immers parten spelen. De gemeente zal ook onderzoeken of je windmolen niet te veel lawaaihinder veroorzaakt of een gevaar voor mensen of dieren oplevert.

Onze conclusie? Het rendement van de huidige generatie kleine windmolens is veel te laag. Bovendien is het verre van zeker dat de stad of gemeente je project goedkeurt. Best je plannen even on hold zetten, met andere woorden.

 

Zelf energie opwekken doe je beter met zonnepanelen

Vraag een gratis offerte!