Overslaan en naar de inhoud gaan

Brusselaars overschatten de kostprijs van zonnepanelen

Weet je hoeveel het kost om fotovoltaïsche zonnepanelen te laten plaatsen? Uit een bevraging door Leefmilieu Brussel blijkt dat de meeste Brusselaars de kostprijs overschatten. Maar hoeveel kost zo’n installatie op je dak nu eigenlijk?

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Thumbnail

Zo'n 40% van de Brusselaars heeft al eens overwogen om fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen, maar de stap nog niet gezet. De reden hiervoor? Ze hebben geen idee hoeveel een installatie kost en overschatten de technische beperkingen.

 

€ 5000 per installatie

Meer dan 50% van de Brusselaars heeft geen idee hoeveel een installatie kost en zet daarom de stap niet. Gemiddeld moet je een budget voorzien van € 5000 voor een installatie van 2,6 kWp. De prijs ligt drie keer lager dan tien jaar geleden! Tegenwoordig zijn zonnepanelen al een stuk goedkoper dan in de beginperiode. Uiteraard zijn er een aantal factoren die de prijs doen stijgen of dalen. Zo speelt de oriëntatie van je dak een rol, want in functie hiervan zal de installateur je een bepaald type zonnepanelen aanbevelen. Ook andere criteria, zoals het geïnstalleerd vermogen, de installateur en de bijbehorende diensten kunnen de prijs van je installatie doen stijgen. 

 

Meer info over zonnepanelen?

Meer weten

Wanneer je de offerte krijgt, vraag je je misschien af wat nu precies in het bedrag inbegrepen is. Als je je project aan ons toevertrouwt, omvat je offerte de kosten voor: 

  • Panelen
  • Plaatsing
  • Werkuren
  • Omvormer
  • Administratie
  • Structuur
  • Controle door een erkend orgaan

Voor de financiering van je project kun je een Brusselse groene lening krijgen met een rentevoet tussen 0 en 1% afhankelijk van je inkomen.

 

Rendabele investering

In Brussel krijg je als eigenaar van fotovoltaïsche panelen nog steeds groenestroomcertificaten. Wanneer je deze aan de netbeheerder of leverancier verkoopt, krijg je tot € 600 per jaar terug (gedurende tien jaar).

Bovendien bespaar je op je jaarlijkse energiefactuur. Die ligt immers € 150 tot € 300 lager.

Je zonnepanelen leveren je in totaal dus tot € 900 per jaar op! Na zeven jaar heb je je investering al terugverdiend. En aangezien zonnepanelen 25 tot 30 jaar meegaan, kun je dus nog een twintigtal jaar genieten van een mooie opbrengst! Als dat geen rendabele investering is!

 

Zin om je eigen energie te produceren?

Vraag een offerte!