Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonnepanelen installeren in Wallonië? Doe het dit jaar nog!

Zonnepanelen zijn nog steeds een aanzienlijke investering, maar de prijzen liggen wel al heel wat lager dan vroeger. Bovendien verdien je door de energiebesparing die ze opleveren het aankoopbedrag snel terug. Vraag je je af of dit nog steeds het geval is wanneer alle analoge meters vervangen zijn door digitale exemplaren? Geen zorgen: het is nog steeds een financieel interessante investering en dat blijft de komende jaren ook zo. Maar het is vooral voordelig als je nog vóór 1 januari 2024 zonnepanelen installeert. We leggen je even uit waarom...

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Installez vite vos panneaux solaires

In Wallonië zijn er meer en meer zonnepanelen op de daken te zien. Zelf je energie opwekken is namelijk aantrekkelijk om twee redenen:

  • Je bent voorbereid op eventuele hoge energieprijzen in de toekomst, die volgens experts zeker nog zullen voorvallen.
  • Zonnepanelen zijn betaalbaarder dan ooit. Zonnepanelen vragen dus om een kleinere investering dan vroeger én je verdient de aankoopprijs sneller terug.

Zonnepanelen helpen je groener te leven

Het spreekt voor zich dat rendement en prijs een grote rol spelen als je overweegt zonnepanelen te installeren. Maar er zijn ook andere factoren van tel. De technologie die achter zonnepanelen zit, evolueert voortdurend. En in de toekomst zijn zonnepanelen ongetwijfeld noodzakelijk als je een comfortabele levensstijl wil behouden. Net daarom is het bij het vergelijken van aanbiedingen van verschillende installateurs, slim om een systeem te zoeken dat meegroeit, dat duurzaam is en dat de productie van groene energie garandeert.

Ons huidige energieverbruik is overvloedig. Zelf je energie opwekken is dus een voordelige oplossing, voor je portefeuille én het milieu. Bovendien bewijs je er niet enkel jezelf maar ook je kinderen en kleinkinderen een dienst mee.

Zonnepanelen blijven rendabel, ook met het prosumententarief ...

Sommige mensen twijfelen nog omwille van het prosumententarief. Dat is het bedrag dat de netwerkbeheerder in Wallonië vraagt aan zonnepaneeleigenaars voor het gebruik van het net. Dat is inderdaad een extra kost, maar toch komt hierdoor de rentabiliteit van je zonnepanelen niet in het gedrang. De gratis energie waar je op kan rekenen dankzij je zonnepanelen, compenseert ruimschoots het prosumententarief en de terugverdientijd blijft kort.

Vraag vandaag nog je offerte aan!

 ... en wanneer de compensatie verdwijnt!

Nog een discussiepunt bij zonnepaneeleigenaars is de compensatie of meer bepaald het wegvallen van die terugbetaling. Zonnepaneeleigenaars met een analoge meter zien hun teller namelijk terugdraaien wanneer de zon schijnt. Daardoor renderen zonnepanelen nog sneller. Elk jaar daalt het dagtarief van hun elektriciteitsmeter bijgevolg verder. En ze krijgen dus een deel of het volledige bedrag van hun voorschotten terugbetaald.

Maar het einde van die compensatie is in zicht, aangezien een digitale meter verplicht wordt bij nieuwe installaties (en later bij iedereen). Met deze beslissing wil de Waalse overheid burgers aanzetten om hun elektriciteitsverbruik binnen de perken te houden en om hun zelfconsumptie te optimaliseren. Op 31 december 2023 wordt de compensatie definitief afgeschaft. Als je nog vóór 1 januari 2024 zonnepanelen installeert, geniet je wel nog van de compensatie, en dit tot 2030.

Plaats een thuisbatterij en word energieonafhankelijk

Zelfs wanneer er geen compensatie meer is, kan je nog het maximale halen uit je zonnepanelen. Een thuisbatterij is immers een uitstekende oplossing. Zelfconsumptie – je energie verbruiken op het moment dat die wordt opgewekt – is sowieso aan te raden. Maar natuurlijk is het niet altijd eenvoudig om je energieverbruik te plannen.

Wel, met een thuisbatterij is dat probleem van de baan. Je slaat je energie gewoon op tot wanneer je er nood aan hebt. Als je bijvoorbeeld ‘s avonds elektriciteit nodig hebt, gebruik je de energie die je zonnepanelen overdag hebben opgewekt en die je thuisbatterij voor je bewaard heeft. Zo behoud je een lage energiefactuur en leef je altijd comfortabel.

Een duwtje in de rug van Wallonië

Twijfels? Denk je dat er nog tijd genoeg is om te investeren in zonnepanelen? Dan mis je wel het duwtje in de rug van het Waalse Gewest. Als je nog vóór 31 december 2023 zonnepanelen installeert, geniet je nog van de compensatie tot 2030 met behoud van je klassieke meter. Dan bedraagt de gemiddelde terugverdientijd maar vijf jaar.

Zeven jaar langer extra compensatie krijgen en langer van gratis energie profiteren? Dat is de moeite waard. Zeker als je ook een thuisbatterij laat plaatsen, want dan gebruik je zelfs ‘s avonds en ‘s nachts nog je gratis energie.

Steun de strijd tegen de klimaatopwarming

Door over te stappen op groene energie verklein je je ecologische voetafdruk. De productie van groene energie is de norm geworden, gezien het stijgend aantal elektrische apparaten in huis. De installatie van zonnepanelen is dus een logische volgende stap. Zelfs in onze streken, laat de zon toe om heel wat zonne-energie te vergaren, waar elk huishouden van kan profiteren.

Zonnepanelen worden schaars, maar niet overal ...

Heel wat Walen moeten momenteel maanden wachten op hun zonnepanelen. De vraag is immers zo groot dat fabrikanten niet tijdig voldoende panelen kunnen produceren. Een zonnepaneelinstallatie is natuurlijk een complex systeem van fotovoltaïsche cellen met een kwalitatieve omvormer en panelen die voldoen aan je specifieke verbruik. Bovendien is een analyse nodig van je dak om de beste resultaten te behalen voor de volledige levensduur van je installatie.

Dit alles heeft My Solar, onze afdeling voor zonnepanelen, helemaal onder de knie. Zo kan jij profiteren van een efficiënte zonnepaneelinstallatie die je vlot gratis energie oplevert. Je kan rekenen op professionele installateurs, ervaren elektriciens en hoogkwalitatieve technologieën die voornamelijk in Europa werden ontwikkeld. Of je nu voor een grote of kleine installatie kiest, je krijgt zonne-energie aan de beste prijs.

Goed nieuws: TotalEnergies kan je nog in 2023 verder helpen!

Omwille van de voorziene stijging in aanvragen, zorgde MySolar van TotalEnergies ruim op tijd voor voldoende stock. Ga je een elektrische wagen kopen en wil je die thuis opladen? Ga je een thuisbatterij installeren? Zal je energieverbruik binnenkort toenemen? Of wil je gewoon overstappen op groene energie? Vul het online formulier in om een bezoek van een TotalEnergies-expert aan te vragen. Zo kan jij nog vóór 31 december je zonnepanelen laten plaatsen en nog een hele tijd van de compensatie genieten. Weet dat TotalEnergies ook interessante injectietarieven heeft, én geen bijkomende vergoeding aanrekent omdat je nog een terugdraaiende teller kan genieten.