Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonnepanelen breken records in eerste jaarhelft

In de eerste zes maanden van het jaar produceerden de Belgische zonnepanelen 1.883 gigawattuur, tegenover 1.773 in de voorgaande zes maanden. Het record is te danken aan de combinatie van veel zonneschijn en de toename van het aantal zonnepanelen.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Miniatuurvoorbeeld

Eigenaars van zonnepanelen wrijven zich in de handen: na 2018 is nu ook 2019 een erg zonnig jaar. De productie van zonne-energie swingt de pan uit. De voorbije zes maanden werd er maar liefst 1.880 gigawattuur geproduceerd, een absoluut record. Dat record is niet alleen te danken aan de zonneschijn, maar ook aan het feit dat er veel installaties bij zijn gekomen.

 

Zonnepanelen blijven rendabel

Hoe?

Goed nieuws voor eigenaars zonnepanelen

Juni is traditioneel een topmaand voor zonne-energie. Zonnepanelen brengen dan het meeste op. In juni 2019 werd er voor 504 gigawattuur zonne-energie geproduceerd, dat is 12% beter dan verwacht. Alleen juli 2018 (555 gigawattuur) en mei 2018 (517 gigawattuur) deden beter. Over 2019 lag de productie al 5% hoger dan verwacht. Die uitbundige zonneschijn betekent goed nieuws voor de eigenaars van zonnepanelen: een zonnig jaar levert tientallen euro’s meer op dan een doorsnee jaar.

Tussen haakjes: de voorbije hittegolf was dan weer geen goed nieuws. Zonnepanelen presteren minder boven temperaturen van 25°C. Door de warmte presteren zonnepanelen maar liefst 14% minder energie. Bovendien worden zonnepanelen ook vuil als het niet regent. Vooral goedkope zonnepanelen, zonder vuilafstotende coating, hebben er last van. Het verlies kan makkelijk oplopen tot 2,5%.

395.714 zonnepaneleninstallaties

De recordproductie is niet alleen te danken aan het mooie weer, maar ook aan de toename van het aantal zonnedaken. Zo kwamen er vorig jaar alleen in Vlaanderen maar liefst 50.000 zonnedaken bij. Goed voor een extra capaciteit van ongeveer 220 megawatt. Het is al van 2012 geleden dat de toename nog zo groot was. Volgens het Vlaams Energieagentschap telt Vlaanderen nu 395.714 zonnepaneleninstallaties, goed voor een totaal vermogen van 2.905 megawatt (cijfers juni 2019). Vlaanderen is ambitieus en legt in 2020 de lat op 3.700 megawatt.

Volg de productie van groene energie op de voet met de interactieve energiekaart!