Overslaan en naar de inhoud gaan

Blog

Driemaal scheepsrecht voor TotalEnergies, dat de concessie van Plate Taille binnenhaalt tot 2025

Sinds 2014 heeft TotalEnergies een gebruiksconcessie over de waterkrachtcentrale van Plate Taille. En onlangs werd de concessie verlengd tot 2025. Uitstekend nieuws voor je groene stroomvoorziening! Deze centrale vult de 42 windturbines van het offshore Rentel-windpark, dat sinds oktober 2020 in handen is van TotalEnergies, perfect aan. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd

De centrale van Plate Taille werkt een beetje als een (heel) grote batterij. Water wordt uit het meer van Eau d'Heure gepompt, stroomt daarna terug en zet de turbines in werking naargelang de behoefte aan elektriciteit. Het water van de Plate Taille en de wind van het Rentel-park voorzien zo elk jaar ongeveer 300.000 Belgische gezinnen van stroom. TotalEnergies versterkt op zijn beurt zijn lokale aanwezigheid en zijn strategie voor duurzame ontwikkeling. En dat is goed voor jou en voor de planeet! 

De  concessie voor de centrale van Plate Taille wordt voor de tweede maal op rij verlengd. En dat is uitstekend nieuws voor Belgische gezinnen die voor hun groene en lokale energie op TotalEnergies rekenen.  

Voor de periode van 2014 tot 2018 werd TotalEnergies een eerste concessie toegekend om de opgewekte stroom van de centrale te gebruiken. En daarna een tweede, voor 2018 tot 2022. De samenwerking met Sofico wordt nu verlengd tot in 2025. En dat is belangrijk om de levering van groene elektriciteit aan de Belgische klanten van TotalEnergies te kunnen garanderen. 

Energie in enkele minuten 

De grootste troef van de hydro-elektrische centrale is dat die elektriciteit kan opslaan. Ze werkt ook met pompen en turbines. Wanneer er genoeg zonne- en/of windenergie voorhanden is, pompt de centrale het water van het meer van de Eau d’Heure (lager spaarbekken) naar dat van Plate Taille (hoger spaarbekken). Bij een tekort stroomt het water terug en zet het de turbines in werking. De opstart van dit productieproces duurt maar enkele minuten. Je kan de installatie dus vergelijken met een (heel) grote batterij. 

Wanneer water en wind hand in hand gaan 

De vernieuwing van de concessie van Plate Taille komt precies op het juiste moment. De centrale vormt immers de perfecte aanvulling op het Rentel off-shore-windpark, waarvan TotalEnergies de productie sinds oktober 2020 voor 100% in handen heeft .  

De 42 windturbines van het park voor de kust van Zeebrugge voorzien elk jaar meer dan 300.000 TotalEnergies-klanten van stroom. De centrale van Plate Taille maakt het dan weer mogelijk om productieoverschotten en windenergietekorten op te vangen . Wind is per definitie een intermitterende energiebron.  

Dit betekent dat deze twee installaties, deze twee groene energiebronnen, elkaar perfect aanvullen en TotalEnergies in staat stellen om zijn duurzame ontwikkelingsstrategie elke dag wat meer te verwezenlijken en zijn lokale verankering te versterken. Goed nieuws voor de klanten en voor de planeet!