Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale vervuiling: hoe kun je de gevolgen ervan verminderen?

Wil je meer weten over digitale vervuiling? Zoek je handige tips om de gevolgen van deze digitale vervuiling voor het milieu te verminderen? Ontdek onze antwoorden en dagelijkse trucjes om de gevolgen van deze "slapende" vervuiling te verminderen.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
mensen die hun computers en tablet gebruiken

Wat is digitale vervuiling?

Digitale vervuiling is een geheel van gevolgen van het gebruik van digitale technologieën voor het milieu. Deze digitale vervuiling, die ook wel datavervuiling of slapende vervuiling wordt genoemd, is moeilijk voor te stellen. Vooral omdat het zich vertaalt via onze dagelijkse activiteiten. Het opslaan en verzenden van e-mails, snel iets op het internet opzoeken, bestanden downloaden, sms'jes versturen en verbonden apparatuur maken deel uit van ons dagelijkse leven. Maar deze digitale activiteiten, die zo onschuldig lijken, hebben allemaal een aanzienlijke impact op onze planeet. Ze verbruiken niet alleen veel energie, maar ze liggen bovendien aan de oorsprong van broeikasgassen. Daarom spreekt men over digitale vervuiling.

Slapende vervuiling: cijfers die jou niet onberoerd zullen laten

Verschillende studies tonen aan dat de informaticasector goed is voor om en bij 10% van het elektriciteitsverbruik in de hele wereld. Als er geen maatregelen worden genomen, zal deze sector in 2025 op wereldvlak evenveel vervuilen als het autoverkeer. Is het dan niet tijd om in te grijpen en digitale vervuiling te verminderen?

 • 30 e-mails verwijderen komt overeen met 24 uur verbruik van een gloeilamp besparen.
 • Een vaste computer verbruikt 120 tot 250 kWu, terwijl een tablet amper 5 tot 15 kWu verbruikt.
 • Een zoekopdracht via Google produceert 7 g CO2-uitstoot.
 • 80% van de e-mails worden nooit geopend.
 • Er worden 10 miljard e-mails per uur verzonden.
 • Elk jaar worden 60 miljoen ton digitale apparaten (computers, tablets, telefoons, ...) afgedankt. Al is het zo dat het percentage herbruikbare of herconditioneerbare componenten erg klein is.

In het licht van deze cijfers stellen we uiteindelijk vast dat de zogenaamde "virtuele" vervuiling allesbehalve virtueel is. Het is een huizenhoge werkelijkheid! Hier volgen een aantal tips om jouw digitale vervuiling te verminderen.

Computer losgekoppeld van stopcontact

8 tips om digitale vervuiling in te dijken.

 1. Sorteer je mailbox om je koolstofvoetafdruk te verminderen. Jawel! Een e-mail is goed voor 10 g CO2. Eventjes opruimen is dus zeker best nuttig.
 2. Gebruik een zoekmachine die ecologisch geëngageerd is. Sommige zoekmachines nemen immers deel aan herbebossingsprogramma's op wereldschaal.
 3. Schakel alles uit als je het internet niet gebruikt. Jouw modem zomaar laten aan staan dient helemaal nergens toe. Als je computer, telefoonlader en andere elektronische apparaten voortdurend aangesloten zijn, dan blijven ze verder elektriciteit verbruiken.
 4. Bekijk minder video's online op je smartphone. Deze weergave is een heuse energieslokker. Om jou een idee te geven: 1 uur een video bekijken komt overeen met het energieverbruik van een koelkast gedurende een heel jaar. Inderdaad, dat is enorm veel!
 5. Beperk het verzenden van e-mails. Als je een e-mail van 1 Mo naar iemand verstuurt, dan is dit gelijk aan 1 uur gebruik van een gloeilamp van 25 watt. Denk twee keer na voordat je 36 bestemmelingen in kopie in je mail zet.
 6. Laat je niet verleiden tot de aankoop van de laatste nieuwe smartphone of aan de gloednieuwe computer van het jaar. Als je de levensduur van je verbonden apparatuur verlengt, help je om minder te vervuilen.
 7. Overweeg om alle applicaties en software die je niet gebruikt te verwijderen.
 8. Schrijf je uit op newsletters die je toch niet leest. En vooral: aarzel niet om de strijd aan te binden tegen spam (verwijder ze gewoon, je hoeft die helemaal niet te bewaren).

Je hebt het vast al begrepen dat zelfs kleine gebaren kunnen helpen om de gevolgen van digitale apparaten voor het milieu te beperken. Zo kun je onze planeet beschermen. Digitale vervuiling belangt ons allemaal aan. We kunnen er samen iets aan doen. En als deze reden voor je niet genoeg is, weet dan dat al deze digitale apparaten ook "energieverbruikend" kunnen zijn. Ze verhogen je elektriciteitsrekening enorm! Dit is nog een goede reden om je gewoontes te veranderen !

 

Is je energiefactuur anormaal hoog ?

Ontdek de energieverbruikende apparaten in je woning