Overslaan en naar de inhoud gaan

5 tips voor een milieubewuste vakantie

Wil je maximaal profiteren van je vakantie, maar dan wel op een milieubewuste manier? Ontdek onze checklist met vijf tips om anders te reizen.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Miniatuurvoorbeeld

Een milieubewuste vakantie, op je eentje of met het hele gezin, vergt vaak maar kleine inspanningen die makkelijk haalbaar zijn. Maak gebruik van deze ontspannende periode om enkele kleine, maar slimme en zeer concrete reflexen aan te leren.

 

1. Plant bomen terwijl je je reis plant

Of beter gezegd: laat bomen planten terwijl je online je reis voorbereidt! Hoe? Door je zoekopdrachten uit te voeren met Ecosia. Deze zoekmachine doneert 80% van haar winst aan een internationaal herbebossingsprogramma. Bovendien leveren je onlineaankopen donaties op voor deze plantages dankzij het EcoLinks-systeem. Ecosia voegt zelf ook de daad bij het woord door de CO2-uitstoot van zijn servers en infrastructuur te compenseren. Je duurzame vakantie begint dus bij je eerste muisklik!

 

2. Ecotoerisme

Kies nabijgelegen bestemmingen die bereikbaar zijn met niet-vervuilende vervoermiddelen. Je kunt ook carpoolen om je ecologische voetafdruk te verkleinen, en onderweg heerlijk keuvelen met toffe mensen. Dat is pas ‘het aangename aan het nuttige koppelen!’ Kijk of je aan couchsurfing kunt doen (je krijgt dan een gratis zetel of bed bij een privépersoon) of boek een vakantieverblijf met een ecolabel. Ecovakantiewoningen produceren immers minder afval en verbruiken minder water en energie. Verblijven met een Green Key-label zorgen bovendien voor een milieuvriendelijk beheer.

 

3. Kies voor een ecologische reistas

Klaar om te vertrekken? Houd je koffer licht om minder brandstof te verbruiken. Je hebt heus geen vier zaklampen, zes regenjassen, vijf bikini’s en drie hoeden nodig om een weekje op het strand te gaan liggen. En gebruik je vakantie vooral niet als excuus om je favoriete winkel binnen te stappen en je zomergarderobe aan te vullen! Overconsumptie is allerminst het pad dat je wilt bewandelen als je de milieukaart trekt.

 

De basisregel? Steek alleen spullen in je koffer die je al hebt en laat alle ‘voor-het-geval-dat-items’ thuis. Als je met jonge kinderen reist, moet je uiteraard toch een beetje anticiperen.

 

4. Anders reizen

Investeer in duurzaam servies. Herbruikbare rietjes, bekers en borden zijn zowel praktisch als voordelig voor je ecologisch verantwoorde gezinnetje. Er gaat niets boven afvalvrij picknicken onderweg naar je vakantiebestemming. Denk er ook aan om enkele luchtdichte dozen mee te nemen. Deze komen zeker goed van pas als je eten meeneemt naar het strand of boodschappen doet.

 

5. Kies voor lokale producten

We kunnen het niet genoeg benadrukken: hoe meer je de lokale bedrijven steunt, hoe beter voor de groene economie. Wil je proeven van de geneugten van duurzaam toerisme? Kies dan voor verse, lokale producten, bezoek marktjes en geniet van de kleine dingen die in onze dagelijkse ratrace zo onbereikbaar zijn. Als de voeding op je bord minder kilometers heeft afgelegd, gaat het bovendien wellicht om rijpe seizoensproducten, wat ook veel beter is voor je gezondheid.

 

Al deze kleine, maar eenvoudige gebaren tellen: van de keuze van je activiteiten tot je energieverbruik. Ga ermee aan de slag en geniet met volle teugen van een ecologisch verantwoorde en milieubewuste vakantie