Overslaan en naar de inhoud gaan

In 2 minuten het energieakkoord van de regering begrijpen

De energieprijzen schieten alweer de hoogte in: de Belgische regering nam 3 maatregelen om de energiefactuur te verlagen: er is een btw-verlaging van 6% i.p.v. 21% op je elektriciteitsfactuur, je ontvangt een eenmalige verwarmingspremie van 100€, én het sociaal tarief wordt verlengd. We leggen je alles uit in dit artikel.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Les trois mesures du gouvernement pour réduire la facture énergétique

BTW-verlaging op elektriciteit

De regering verlaagt de BTW van 21% naar 6% voor 4 maanden. Je zal dat merken op je voorschotfactuur vanaf april 2022. Je hoeft dus zelf geen stappen hiervoor te ondernemen. Wij zorgen ervoor dat het automatisch verrekend wordt. Ook als je in die periode je jaarafrekening ontvangt. 

De regering kondigde de btw-verlaging aan vanaf 1 maart, maar om dat verwerkt te krijgen, merk je het pas vanaf april op je factuur.  

Let op: De btw-verlaging geldt natuurlijk enkel op de kostenposten mét BTW. Er zijn ook posten zonder. 

Meer weten ? Lees onze veelgestelde vragen

Een eenmalige verwarmingspremie van € 100

Ook riep de regering een verwarmingspremie in het leven : elk gezin ontvangt 100€. Die zal ook via je energierekening vereffent worden. Om ze te verkrijgen hoef je ook hier niets extra te doen. 

Wanneer je die premie op je factuur zal zien, is nog niet duidelijk. Voorlopig is het een wetsontwerp. Zodra we meer info hebben, houden we je op de hoogte. 

Verlenging van het sociaal tarief

Het sociaal tarief is verlengd tot eind juni 2022!   

Heb je recht op een sociaal tarief? Ook dan ontvang je de btw-verlaging en de verwarmingspremie.  

Meer weten ? Lees dan onze FAQ !