Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe evolueren de prijzen op de energiemarkt en hoeveel bedragen ze?

Hoe evolueren de prijzen op de energiemarkt en hoeveel bedragen ze?

In het kort

De energiecrisis ligt inmiddels gelukkig achter ons. Maar toch laat ze nog haar sporen na. Na een historische toename van de energieprijzen, zijn ze sinds december 2022 weer gedaald.  Met een variabel contract merk je die daling natuurlijk vlug. Maar daarnaast besloot TotalEnergies ook om de vaste contracten opnieuw te lanceren.

De energiecrisis ligt inmiddels gelukkig achter ons. Maar toch laat ze nog haar sporen na. Hoe komt het dat het energiebudget tegenwoordig zo’n belangrijke plaats inneemt in ons dagelijkse leven?

De evolutie van energieprijzen hangt van vele factoren af. Bepaalde zaken zoals het weer op gang komen van de economie na de coronacrisis, maar ook het conflict tussen Rusland en Oekraïne, hadden een aanzienlijke impact op de energiemarkt. De gevolgen daarvan waren merkbaar aan het bedrag van de maandelijkse voorschotten van klanten met een variabel contract.

De prijzen worden doorgaans maandelijks aangepast, soms trimestrieel. Het hangt allemaal af van de index die op je tariefkaart wordt gebruikt. Je vindt die kaart steeds in Mijn Klantenzone

Hogere voorschotfacturen voor variabele contracten

Het is belangrijk om je voorschotten aan te passen aan je werkelijke verbruik om zo een hoge jaarafrekening te vermijden. Tijdens de crisis betaalden klanten met een variabel contract dus hogere voorschotten, in navolging van de evolutie van de marktprijzen. De prijzen zijn inmiddels weer gezakt en de voorschotfacturen van klanten met een variabel contract dus ook.

Toch raden we je aan om in Mijn Klantenzone nog eens na te gaan of je voorschot aangepast is aan je werkelijke verbruik en het indien nodig te wijzigen. Wil je meer weten over het aanpassen van je voorschot? Neem dan hier een kijkje.

De federale overheid kwam tussen met een verwarmingspremie en een basispakket voor energie. In augustus 2022 stegen de marktprijzen tot een ongeziene hoogte. De prijzen van de variabele contracten waren zelfs viermaal hoger dan aan het begin van de energiecrisis.

De grafieken hieronder tonen de evolutie van de prijzen in de afgelopen maanden.

Elektriciteit

Endex BE Forward

Aardgas

ttf gas future

Sinds december 2022 dalen de prijzen weer. De energievraag is kleiner, de winter was zacht en Europa beschikt inmiddels over voldoende gasreserve. Dat beïnvloedt natuurlijk je energiefactuur als je een variabel contract hebt.

Sinds het begin van 2023 blijven de variabele prijzen redelijk stabiel. Variabele contracten zijn meestal minder duur dan de bestaande vaste contracten.

Je maandelijkse factuur met een variabel contract

Heb je je jaarafrekening ontvangen? Werd je contract verlengd? Het bedrag van je maandelijkse voorschotfactuur wordt automatisch herberekend.

Zelfs als we je voorschotten regelmatig aanpassen aan de marktprijzen en je verbruik, kan je je verbruik zelf ook nog vlot opvolgen. Log daarvoor gewoon even in op Mijn Klantenzone.

Hoe zit het met vaste contracten?

Sinds het begin van 2023 verlagen de prijzen op de energiemarkt. De toestand van de markt is stabieler. Daarom besloot TotalEnergies om op jullie vraag te reageren door opnieuw vaste contracten aan te bieden. Je tarief ligt in dit geval vast voor één jaar.

Een vast tarief geeft je natuurlijk zekerheid. Je tekent voor een bepaalde prijs en behoudt die een jaar lang. Het enige nadeel is dan wel dat je niet meeprofiteert van de prijsverlagingen op de energiemarkt. Bij een stabiele markt kost een vast contract meer want er is een risicopremie aan verbonden.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op