Overslaan en naar de inhoud gaan
De digitale meter

De digitale meter

Sinds juli 2019 worden er nog enkel digitale meters voor elektriciteit en gas geïnstalleerd. Wie bouwt of verbouwt of een nieuwe meter aanvraagt, krijgt sindsdien automatisch een digitale meter. Bij eigenaars van zonnepanelen en gezinnen met een budgetmeter worden de meters in de komende jaren gratis vervangen.

De elektriciteits- en gasmeter worden zo veel mogelijk tegelijk vervangen. Wie bijvoorbeeld een nieuwe aardgasmeter heeft aangevraagd, krijgt ook gratis een nieuwe elektriciteitsmeter. Dat is nodig omdat beide meters met elkaar communiceren, en om te voorkomen dat er later nog een tweede keer bij de klant moet langsgegaan worden.
Op langere termijn krijgen alle gezinnen en kleinere bedrijven zo’n digitale meter. De digitale meter wordt verplicht in Vlaanderen en men kan de plaatsing niet weigeren.
Op de digitale elektriciteitsmeter zitten ‘gebruikerspoorten’ waarop eigen ‘slimme’ toepassen aangesloten kunnen worden, wat bijzonder handig kan zijn voor verschillende tools.

digitale-meter-lampiris

Het klassieke telwerk is vervangen door een elektronische display. Bij de personen die vandaag al een meterkast hebben met een doorzichtige deksel heeft met een doorzichtige deksel, kan de huidige kast gewoon blijven staan en enkel het deksel verandert dan.

 

Wat doet een digitale meter?

Zoals bij een klassieke meter meet een digitale meter het elektriciteits- of aardgasverbruik.
Het grote verschil is dat een digitale meter ingebouwde communicatietechnologieën bevat. Dit betekent dat de meter zelfstandig gegevens kan verzenden en ontvangen.
Een digitale meter kan men makkelijk koppelen met andere toestellen en zo uitbreiden tot slimme meter – bijvoorbeeld via app op de smartphone.
De digitale meter kan ook zelf uitgelezen worden via de displays.

 

Wat kost dit?

De kosten van de digitale meters zitten verwerkt in de nettarieven.
Wil je de meter sneller veranderen dan gepland, dan is de prijs 88€. De vervanging op initiatief van de distributienetbeheerder blijft gratis.

 

Wat verandert?

Er bestaat maar één digitale meter voor elektriciteit, de keuze tussen een enkelvoudig tarief of een dag-/nachttarief blijft. Het wordt wel eenvoudiger om van tarief te veranderen, dit kan eenmalig gratis en nadien kost het 8€.

 

Gegevens aflezen van de digitale meter

De digitale meter geeft meer informatie over het energieverbruik. Net als vroeger kan men het verbruik (afname) aflezen in dag- en nachtverbruik. Als er een lokale productie-installatie (bijvoorbeeld zonnepanelen) aanwezig is, dan meet de digitale meter de afname en de injectie afzonderlijk. Zo krijg je meer inzicht in jouw energiehuishouding. Op het scherm van de digital meter zal ook de kwaliteit van de energielevering kunnen bekeken worden: de ogenblikkelijke spanning kan rechtstreeks worden afgelezen. Verder kunnen er ook toestellen worden aangesloten op de lokale gebruikerspoorten.

Wat indien je een budgetmeter hebt?

Personen met een budgetmeter moeten hiervoor niets zelf betalen: de kosten zitten verwerkt in de nettarieven.
De digitale meter maakt de aparte, grote budgetmeter overbodig. Elke digitale meter kan in budgetmetermodus gezet worden.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op