Wat zijn de injectietarieven bij TotalEnergies?
Voor residentiële klanten bestaan er momenteel twee tarieven voor eigenaars van een zonnepanelen in België, bepaald door het systeem van de klant: Commercialisering van de Injectie of Compensatie.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee regelgevingen:
- het compensatiesysteem, dat alleen een afnametarief omvat
- het systeem met een commercialisering van de injectie, waarbij TotalEnergies de energie die je op het net injecteert, terugkoopt tegen het zogenaamde injectietarief.
We willen erop wijzen dat deze systemen op verschillende momenten in de verschillende gewesten in werking zijn getreden. Daarom is het niet altijd gemakkelijk om je weg te vinden... We leggen het je graag uit.
Het compensatiesysteem
Met het compensatiesysteem betaal je voor de elektriciteit die je afneemt van het distributienet (vandaar de naam “afnametarief”). En dat geldt alleen als de hoeveelheid energie die je afneemt groter is dan de hoeveelheid die je op het net injecteert.
De afname is hoger dan de injectie
Concreet betekent dit dat dat we bij het opstellen van je jaarlijkse afrekening het verschil berekenen tussen de afgenomen elektriciteit en de geïnjecteerde elektriciteit. Indien je meer verbruikt hebt dan dat je hebt geïnjecteerd, is de factuur positief: je moet dan het verschil betalen afhankelijk van je afnametarief, dat vast of variabel kan zijn.
De injectie is hoger dan de afname
Wat gebeurt er als je als residentiële klant meer elektriciteit injecteert dan dat je van het net afneemt? Er vindt geen financiële transactie plaats: je hoeft niets te betalen. En met dit compensatiesysteem hoeft je energieleverancier (TotalEnergies) je het verschil ook niet terug te betalen.
Vergeet niet dat het compensatiesysteem gedoemd is om te verdwijnen. Klanten in Vlaanderen konden er al geen gebruik meer van maken. In Wallonië zullen alle nieuwe installaties vanaf 1 januari 2024 er ook niet meer voor in aanmerking komen. Dit systeem zal definitief verdwijnen tegen 2030, wanneer de netbeheerders alle gezinnen zullen hebben voorzien van een slimme meter*. Het systeem met een Commercialisering van de Injectie - en dus het injectietarief - zal daarom van toepassing zijn in alle gewesten.
Het systeem met een gedwongen commercialisering van de injectie
Als je bij ons een contract hebt afgesloten voor de levering van elektriciteit, krijg je automatisch je injectietarief toegewezen. De overtollige elektriciteit die je zelf produceert met je fotovoltaïsche installatie, kopen we van je terug tegen het zogenaamde injectietarief.
Tip : Wil je weten tegen welk tarief wij deze overtollige energie van jou terugkopen? Ga voor meer informatie naar Mijn klantenzone. Je vindt hier ook de maandelijkse tariefkaarten die TotalEnergies aanbiedt.
Hoe verloopt de overgang tussen de 2 systemen?
- Je hebt een zonnepanelen en een leveringscontract van vóór 2024
Je behoudt het tarief dat is gekoppeld aan het compensatiesysteem, tenzij je wilt overstappen naar het systeem met een Gedwongen Commercialisering van de Injectie. In het laatste geval is de ”Tariefkaart Injectie Wallonië” van januari 2024 van toepassing. Het tarief voor je energiecontract verandert niet. - Je hebt een leveringscontract van vóór 2024 en je installeert je zonnepanelen na januari 2024
De datum waarop het injectiecontract wordt ondertekend, bepaalt welke tariefkaart wordt toegepast. Dus als je bijvoorbeeld je contract in januari 2024 ondertekent, is de '”Tariefkaart Injectie Wallonië” van januari 2024 van toepassing tot de volgende verlenging. Bij deze verlenging passen we de tariefkaart injectie van 3 maanden vóór de startdatum van het contract toe. - Je had een leveringscontract van vóór 2024, maar je verlengt het in 2024 en je installeert zonnepanelen na januari 2024
De ”Tariefkaart Injectie Wallonië” van 3 maanden vóór je verlengingsdatum is van toepassing. - Je installeert zonnepanelen en tekent een contract bij ons na januari 2024
De ”Tariefkaart Injectie Wallonië” voor de maand waarin het contract wordt ondertekend, is van toepassing.