Overslaan en naar de inhoud gaan
Welke beslissing nam de regering over de hoge energieprijzen?

Welke beslissing nam de regering over de hoge energieprijzen?

De federale regering besliste dat er een btw-verlaging van 21% naar 6% komt op elektriciteit. Die korting is enkel voor gezinnen of zogenaamde ‘huishoudelijke afnemers’ en enkel op die delen van je energiefactuur waar btw op verschuldigd is. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik komt dat neer op ongeveer 16 euro vermindering per maand. De regel ging in op 1 maart 2022 en duurt tot en met 31 december 2022. 

In maart 2022 nam de regering nog meer maatregelen. Zo werd de btw-verlaging uitgebreid naar gas. Deze nieuwe regel gaat van start op 1 april 2022 en loopt ook tot en met 31 december 2022. 

Daarnaast kent de regering een eenmalige verwarmingspremie toe. Of je nu op gas, stookolie of elektriciteit verwarmt. Elk gezin ontvangt 100 euro. Dit bedrag ontvang je in de loop van de maand juni of juli. We brengen je nog op de hoogte van de toekenning. Je hoeft hier dus niets voor te doen. Hier vind je alles over de federale verwarmingspremie terug.

Om je te helpen om je energiefactuur te doen dalen, voorziet de overheid ook een eenmalige stookoliecheque van 225 euro voor elk Belgisch gezin dat verwarmt met stookolie, propaan- of butaangas. Deze premie is niet afhankelijk van je gas- of elektriciteitscontract. Ze wordt toegekend in de vorm van een terugbetaling door de verdeler van stookolie, propaan of butaan en dat volgens modaliteiten die de regering nog moet bepalen. Wel weten we al dat dit niet via je gas- of elektriciteitsleverancier zal verlopen, maar via de stookolie-, propaan- of butaanverdeler. Het is dus niet nodig om op dit moment je gas- of elektriciteitsleverancier te contacteren over deze korting van 225 euro. Meer info vind je hier.

Ook iedereen die recht heeft op een sociaal tarief, behoudt dat sowieso tot en met 31 december 2022.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op

Contact chat

Chat met ons

Elke werkdag van 8 uur tot 21:30 en zaterdag van 9 tot 14 uur.

Naar de chat

Contact phone

Bel met ons

Elke werkdag van 8 tot 19 uur en zaterdag van 9 tot 14 uur.

Bel ons

Contact press

Je bent journalist?

Lees onze persberichten.

Klik hier