Overslaan en naar de inhoud gaan
Welke beslissing nam de regering over de energiecrisis?

Welke beslissing nam de regering over de energiecrisis?

De federale regering heeft tot nu toe verschillende beslissingen genomen om de Belgische gezinnen te helpen deze energiecrisis het hoofd te bieden. Laten we ze in een paar punten samenvatten:

Federaal basispakket tot € 392 voor 2022, met een verlenging voor de eerste 3 maanden van 2023

Voor gezinnen betekent dit een tegemoetkoming van 270 euro voor gas en 122 euro voor elektriciteit. Je zou dus automatisch € 392 moeten ontvangen voor het einde van het jaar als je in aanmerking komt voor deze premies.

Voor 2023, is een steun voorzien van 405 euro voor gas en 183 euro voor elektriciteit. Je zou dus automatisch 588€ moeten krijgen in maart 2023, geldig voor januari, februari en maart 2023. Het bedrag kan op advies van de CREG nog worden gewijzigd in geval van een prijsverlaging.

Voor meer info over de federale premies kan je hier terecht op onze FAQ's die regelmatig worden bijgewerkt.

En daarna?

Hieronder vind je een lijst van de maatregelen die de federale regering heeft aangekondigd, maar nog niet gevalideerd:

  • Verlenging van de premies van € 135 euro per maand voor gas en € 61 euro per maand voor elektriciteit in januari, februari en maart voor gezinnen met een variabel of nieuw vast contract (na 1/10/2021)
  • Handhaving van de btw-verlaging naar 6%
  • Verlenging van de stookoliecheque van 300 euro
  • Invoering van een pelletcheque van 250 euro

Verlenging van het sociaal tarief tot 31 maart 2023.

Het sociaal tarief wordt verlengd tot 31 maart 2023 op voorwaarde dat je een klant bent die hiervoor in aanmerking komt.

Een stookoliecheque van € 300 (aanvankelijk € 225) voor gezinnen die verwarmen met stookolie, propaan- of butaangas.

Om je te helpen je energiefactuur te verlagen heeft de regering a ook een eenmalige verwarmingspremie van € 300 toegekend aan elk Belgisch gezin dat verwarmt met stookolie, propaan- of butaangas.  Deze premie is niet afhankelijk van je gas- of elektriciteitscontract. Je moet je aanvraag online indienen of aangetekend versturen naar de FOD Economie op het volgende adres:

FOD Economie, , K.M.O., Middenstand en Energie
Algemene Directie Energie (Cel Mazoutpremie 300 euro)
Koning Albert II-laan 16
1000 Brussel

Meer info vind je ook op de website van de FOD Economie.

Een btw-verlaging van 21% naar 6%, eerst alleen op elektriciteit, dan op elektriciteit en gas.

De federale regering heeft op 31 januari 2022 beslist om de btw op de elektriciteitsfactuur te verlagen. Ze wordt verlaagd van 21% naar 6%. Deze verlaging geldt enkel voor residentiële klanten en is enkel van toepassing op de componenten van je elektriciteitsfactuur waarop btw wordt geheven. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik komt dit neer op een besparing van ongeveer 16 euro per maand. De btw-verlaging ging in op 1 maart 2022 en duurt tot en met 31 december 2022. De verlaging werd uitgebreid naar gas. De nieuwe regel ging in op 1 april 2022 en loopt ook tot en met 31 december 2022.

Een eenmalige verwarmingspremie van € 100, hoe jij je woning ook verwarmt.

Daarnaast kende de regering een eenmalige verwarmingspremie toe - of je nu op gas, stookolie of elektriciteit verwarmt - van 100 euro per gezin.  Deze premie werd rechtstreeks op je bankrekening gestort of werd gebruikt om een openstaande schuld op onze rekeningen af te lossen. Meer info over deze premie vind je op de website van de FOD Economie.

Voor meer info over de verschillende premies kan je hier terecht, op onze FAQ's die regelmatig worden bijgewerkt.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op