Overslaan en naar de inhoud gaan
Is de afschaffing van het compensatiesysteem in Wallonië op mij van toepassing?

Is de afschaffing van het compensatiesysteem in Wallonië op mij van toepassing?

In het kort
In het Waals Gewest is het compensatiesysteem eind 2023 afgeschaft en wordt het op 01/01/2024 vervangen door systeem met een gedwongen commercialisering van de injectie en het bijhorend injectietarief.

Als je woning voorzien is van een fotovoltaïsche installatie en zich in Wallonië bevindt, is de afschaffing van het compensatiesysteem op jou van toepassing. Als je installatie echter dateert van vóór het einde van 2023, blijf je van dit systeem genieten tot 31/12/2030.

Einde van het compensatiesysteem in Wallonië

In het Waals Gewest werd het compensatiesysteem op 31/12/2023 stopgezet. Het werd dan vervangen door het zogenaamde “systeem met een gedwongen commercialisering van de injectie”, dat al sinds 2021 van kracht is in Brussel en Vlaanderen. Je stapt dan over naar het systeem met een gedwongen commercialisering van de injectie, met een afnametarief en een injectietarief op basis van een tariefkaart.

Wat is het injectietarief?

Het injectietarief is de tariefkaart op basis waarvan wij (je energieleverancier) de overtollige elektriciteit die je zelf produceert met je fotovoltaïsche installatie en op het net injecteert, van je terugkopen.

De overstap naar het systeem met een gedwongen commercialisering van de injectie en het injectietarief in Wallonië

In Wallonië is het systeem met een gedwongen commercialisering van de injectie (met slimme meter) verplicht van toepassing op gecertificeerde fotovoltaïsche installaties sinds 01/01/2024. Voor installaties waarvan de plaatsingsdatum en certificeringsdatum dateren van vóór 2024, blijft het compensatiesysteem (afnametarief, met een meter die “terugdraait”) gelden, tot uiterlijk 31/12/2030. Lees ook onze blogpost hierover.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op