Hoe wordt mijn voorschotbedrag voor de levering van elektriciteit en/of gas bepaald? En hoe komt mijn energieleverancier eigenlijk op het bedrag van mijn jaarafrekening? Is er een verschil als ik een energiecontract met een vast of een variabel tarief afsluit? Het is heel logisch dat je niet altijd goed kunt volgen en je bepaalde vragen stelt. Wij helpen graag en geven met plezier pasklare antwoorden. Laat je hier onderdompelen in de wondere wereld van de prijsberekening van je energie!
Zodra je een energiecontract afsluit, krijg je niet veel later een maandelijkse voorschotfactuur. Een keer per jaar volgt dan je afrekening. Wat zijn de verschillen tussen die facturen? En hoe worden de bedragen bepaald? Dat leggen we haarfijn voor je uit.
Mijn energiefactuur
Hoe wordt mijn voorschot dan juist bepaald?
Een voorschot, wat is dat?
Een eerste belangrijk weetje: een voorschot, dat is in feite een vooruitbetaling of voorziening. Door dat bedrag elke maand opnieuw te betalen, bouw je na verloop van tijd een reserve op. Het resultaat? Wanneer je na een jaar je afrekening voor de levering van elektriciteit en/of gas ontvangt, moet je niet langer het volledige bedrag in één keer betalen. De vooruitbetalingen (dat wil zeggen: de voorschotfacturen) die je al hebt overgemaakt, worden afgetrokken van het totaalbedrag van de afrekening. Zag je het groots en heb je in de loop van het jaar meer betaald dan dat je werkelijk verbruikt hebt? Geen zorgen! Je krijgt het verschil snel en volledig terugbetaald.
Twee factoren bepalen het voorschot
Wellicht vraag je je nu ook af hoe we aan dat specifieke bedrag op je voorschotfactuur komen. Dat is eigenlijk niet zo moeilijk: we calculeren je voorschotbedrag aan de hand van twee factoren: je jaarlijkse gas- en/of elektriciteitsverbruik en je energieprijs.
Je jaarverbruik
We hebben natuurlijk geen glazen bol ... We kunnen dus niet helemaal precies, tot op een kWh, weten hoeveel energie je gedurende een jaar zal verbruiken. We becijferen je voorschotbedrag dus op basis van een goede, doordachte schatting.
Je prijs
Bij de berekening van je voorschotbedrag houden we natuurlijk ook rekening met de prijs van je elektriciteit en/of gas. De berekening verschilt enigszins al naargelang je een contract met een vast tarief of met een variabel tarief hebt:
- Bij een vast tarief is de prijs gekend en dus vast*;
- Bij een variabel tarief is de prijs niet gekend en dus geschat**.
* Meer info? Lees hier meer over het begrip ‘vastgelegde prijs’.
** Meer info? Lees hier meer over het begrip "geschatte prijs’.
Samengevat
- Voorschotten zijn voorzieningen. De definitieve prijs die je voor je werkelijke jaarverbruik zal betalen, wordt berekend op het ogenblik van de jaarafrekening.
- Het voorschotbedrag wordt berekend op basis van:
- vast tarief: een geschat jaarverbruik en een gekende prijs;
- variabel tarief: een geschat jaarverbruik en een geschatte prijs.
Vast tarief, variabel tarief: de berekening van het voorschot
Hieronder zie je hoe we het bedrag van je maandelijks voorschot* berekenen al naargelang je een contract met vast of variabel tarief hebt genomen:
Contract met vast tarief
je geschatte jaarverbruik
X
prijs vastgelegd voor de duur van het contract
(+ transportkosten, distributie, belastingen …)**
÷
12
=
je maandelijks voorschotbedrag
Contract met variabel tarief
je geschatte jaarverbruik
X
geschatte prijs voor je energie
(+ transportkosten, distributie, belastingen …)**
÷
12
=
je maandelijks voorschotbedrag
* Het kan ook een tweemaandelijkse (elke 2 maanden) of driemaandelijkse vooruitbetaling (elke 3 maanden) zijn. In de bovenstaande tabellen vervang je dan het cijfer 12 door 6 voor een tweemaandelijks voorschot, en door 4 voor een driemaandelijks voorschot.
** Het bedrag van de belastingen, transport- en distributiekosten wordt vastgelegd door de overheid en de transport- en distributienetbeheerders. Die bedragen zijn dus dezelfde bij alle energieleveranciers. Ze verschillen evenwel van het ene gewest en de ene postcode tot de andere. Met andere woorden: die kosten zijn afhankelijk van de plaats waar je woont.
Een concreet voorbeeld?
Ontdek een concreet voorbeeld van de berekening van een voorschot voor elektriciteit met een jaarverbruik van 3000 kWh.
Vast of variabel tarief?
Als de marktprijzen voor energie dalen, wil je er dan meteen mee van profiteren en besparen?
Je wil meteen genieten van een verlaagde prijs, maar je weet dat de energieprijs ook weer kan stijgen?
Je vindt het heel belangrijk om jezelf te beschermen tegen prijsstijgingen op de energiemarkt?
Betaal je liever elke maand dezelfde prijs voor je energie, ook al is die prijs iets hoger?
Hoe zit het dan met de jaarafrekening?
Zoals we hierboven uitgelegd hebben, vragen we elke klant om maandelijks een vooruitbetaling te doen via een voorschotfactuur. Een keer per jaar gaan we dan effectief kijken hoeveel energie je precies verbruikt hebt. Als je nog een analoge meter hebt, krijg je jaarlijks de vraag om je meterstanden door te geven. Of komt er een medewerker van je distributienetbeheerder langs om de meterstanden eigenhandig op te nemen. Heb je echter al een digitale meter, dan krijgen we je verbruiken automatisch doorgespeeld.
Conclusie: je energiefacturen zijn niet zo moeilijk te begrijpen
We keren nog eens terug naar de vergelijking met het spaarpotje dat je voor je vakantie aanlegde ... Je kunt dus stellen dat het nu tijd is om dat spaarpotje open te breken en te kijken of je net meer of net minder gespaard hebt. Als je meer vooruitbetalingen gestort hebt dan nodig, betalen we het tegoed terug. Als je te weinig voorafbetaald hebt, staat er op je jaarafrekening een openstaand saldo dat je nog moet overmaken. Het is natuurlijk plezanter als je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Niemand betaalt graag enkele honderden euro's in een keer. Net daarom is het zo cruciaal om je voorschotten af te stemmen op je werkelijke verbruik en je meterstanden regelmatig door te geven.