Dat het woord "voorschotfactuur" nog altijd niet in de Dikke Van Dale staat, is best vreemd. Want iedereen weet precies wat het betekent. Jij dus ook. Maar ken je ook het belang van een goed berekende vooruitbetaling op je energieverbruik? Begrijp je hoe het maandelijkse bedrag tot stand komt? En weet je dat ook jij mee verantwoordelijk bent voor een zo accuraat mogelijke inschatting? Dus best een extra woordje uitleg.
Waarom zou je een maandelijks voorschot betalen in plaats van één factuur aan het einde van een volledig verbruiksjaar? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: omdat je door het bedrag te spreiden vermijdt dat je de stevige som van je jaarafrekening in een keer moet betalen.
Het voorschot
Het belang van je voorschotfactuur
Toegegeven: elke dertig dagen dat vaste bedrag betalen, voelt telkens weer wat wrang. Maar eigenlijk heeft het maandelijkse voorschot op je energiekosten alleen maar voordelen. Stel je voor dat je de factuur voor je volledige jaarverbruik van gas en/of elektriciteit in één keer moet ophoesten. Net na de aankoop van je nieuwe wagen of bij thuiskomst van een deugddoende vakantie. Dingen waarvoor je doorgaans elke maand een bedrag aan de kant zet. Precies omdat je weet dat grote sommen áltijd ongelegen komen en steevast resulteren in financiële stress. Het voorschotsysteem van je energieleverancier is ook zo’n spaarpotje. Het spreidt je kosten en behoedt je voor pijnlijke verrassingen op je jaarafrekening.
Vermijd grote verschillen tussen voorschot en verbruik
We trekken de vergelijking met je zuurverdiende reis naar een of andere zonovergoten bestemming nog even door. Op het moment dat je je vakantie effectief betaalt, heb je mogelijk nog een klein bedrag over. Hé, meteen een beetje extra!, denk je dan. Het zijn dan wel je eigen centen, toch voelt het als een leuk extraatje. Maar dat lukt natuurlijk alleen als je ruim op voorhand berekent wat je trip – inclusief overnachting, transport en eventuele excursies – precies gaat kosten. Met je energie is dat precies zo. Door goed je uitgaven in te schatten nog vóór je start met verbruiken, hoef je op het einde van de rit niets bij te leggen. Sterker nog: wat je via je ‘voorschot-spaarpot’ te veel betaalde, krijg je netjes – en snel – terug van je energieleverancier. Een soort energiezakcentje, zeg maar.
Een goede balans is essentieel voor je jaarafrekening
Dit doet je energieleverancier
Versta ons niet verkeerd: het is echt niet de bedoeling dat je maandelijks veel te veel betaalt voor je energie. Maar ook niet veel te weinig. Het is een kwestie van de juiste balans. Om die te vinden, zijn we met twee. Wij van onze kant denken en tellen voortdurend met je mee. Koos je voor een vast contract? Dan maken we een inschatting puur op basis van wat je verbruikte in het verleden. Hierbij kijken we naar je jaarafrekening (een volledig jaar is een degelijke basis omdat je in de winter vaak meer verbruikt). Bij een variabel energiecontract leggen we daar ook de meest actuele markttarieven langs. Omdat die regelmatig schommelen, toetsen we het initiële bedrag nog eens elk kwartaal aan de eenheidsprijzen. Is dat waterdicht? Nooit helemaal. Wij hebben geen glazen bol en weten dus niet precies hoeveel energie jij en je huisgenoten gaan verbruiken. En wat dat dan uiteindelijk zal kosten.
Dit verwachten we van jou als klant
Dat brengt ons bij jouw aandeel in de evenwichtsoefening. Als afnemer van gas en elektriciteit moet je constant inzicht hebben in je eigen verbruik. Dat kan in korte tijd of over een langere periode sterk wijzigen, afhankelijk van de meest uiteenlopende omstandigheden. Gaande van nieuwe huishoudtoestellen en strengere winters tot de installatie van zonnepanelen en de komst van een nieuw gezinslid of de aankoop van een elektrische wagen. Op al die momenten neem je je voorschot best nog eens grondig onder de loep om eventueel een aanpassing in min of plus door te voeren. Eigenhandig online via Mijn klantenzone of via een chat met onze energie-experts.
Je meterstanden zijn cruciaal voor je voorschot
Geef ook elke maand – of minstens om de drie maanden – je meterstand door. Dan gaan wij na of je werkelijke energieverbruik in de buurt komt van onze schatting. Zit het nog goed, dan gaan we gewoon door op de ingeslagen weg. Stellen we een afwijking vast, dan contacteren we je om de oorzaak te achterhalen en een voorschotbedrag vast te leggen dat beter aansluit bij je nieuwe situatie. Je kunt dan nog altijd kiezen wat je doet. Maar geloof ons: kort op de bal spelen loont en zet je jaarafrekening op scherp.
Liever geen schatting maar juiste data
Hebben we helemaal geen data, dan zijn we genoodzaakt om een schatting te maken op basis van andere parameters (zoals je type woning, het aantal gezinsleden ...). Voor de ene werkt dat, maar voor de andere kan de geschatte situatie (sterk) verschillen van de werkelijkheid. Door elke maand een correct berekend voorschot te betalen, vermijd je sowieso een mogelijk gepeperde rekening. Je vindt het geschatte verbruik voor de berekening van je voorschot in "Mijn klantenzone" - "Mijn voorschot" - "Geschat verbruik".
Vermijd onaangename verrassingen op je factuur?
We kunnen dus allebei bijdragen aan een correcte berekening van je voorschot, ongeacht het type contract:
- TotalEnergies: we verbinden ons ertoe als energieleverancier om de ontwikkeling van de marktprijzen op te volgen. Elk kwartaal controleren we of je voorschotbedrag nog altijd is afgestemd op die ontwikkeling. Is dat niet het geval? Dan nemen we contact met je op en stellen we voor om je voorschotbedrag aan te passen.
- Jij: volg je verbruik op door regelmatig je meterstanden op te nemen (maandelijks, of elke 2 tot 3 maanden, bijvoorbeeld). Het doel? Nagaan of je werkelijke verbruik in de buurt ligt van het geschatte energieverbruik dat de basis vormde voor de berekening van je voorschotbedrag. Of je nu een contract met variabel of vast tarief hebt.
Check je voorschot in de app
Onze hulp toch niet nodig? Even goede vrienden! Je voorschot evalueren en tussentijds aanpassen kan je met een variabel energiecontract op zak namelijk makkelijk zelf. In de Power & Gas app onder "Facturen" en "Mijn voorschot" vind je het bedrag terug dat je maandelijks betaald. Met een simpele klik op ‘Voorschot aanpassen’ zet je het bedrag volledig naar je eigen hand. Je kunt het zowel verlagen als verhogen. Eén tip: doe dat weloverwogen, eerlijk en van de eerste keer juist. Je kunt je voorschot slechts één keer aanpassen tussen de afrekeningen in. Zet het ook niet te hoog, want een verlaging achteraf is beperkt tot maximaal 20%.
Nog geen klant?
Correct voorschotbedrag is cruciaal
Conclusie: een correcte berekening van je voorschotfactuur voor de afname van gas en elektriciteit is van cruciaal belang voor zowel jou als klant, als voor ons als energieleverancier. En dus een gedeelde verantwoordelijkheid die ons allebei aan het werk zet: wij volgen jouw verbruik en de markt strikt op, jij blijft betrokken en neemt actie in functie van veranderende omstandigheden buiten ons bereik om. In combinatie met een open onderlinge communicatie verzekeren we je zo van de meest accurate inschatting van je voorschotbedrag en blijft ons woord áltijd een woord. Of het nu in Van Dale staat of niet.