Overslaan en naar de inhoud gaan

Wegwijs in je energiefactuur

De gas- en elektriciteitsprijs op je factuur wordt beïnvloed door heel wat factoren waarover je vaak geen controle hebt.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Personne qui règle sa facture d'énergie en ligne

We zetten de verschillende onderdelen van je TotalEnergies-factuur voor je op een rijtje. Hierna volgt een voorbeeld voor particuliere klanten in Vlaanderen :

  • Energiekosten

Op je factuur stemt dit overeen met het bedrag dat je betaalt aan de leverancier die je hebt gekozen. Dit onderdeel hangt dus af van de tarieven die je leverancier heeft vastgelegd. Bij TotalEnergies is dat voor Vlaanderen +/- 35% van je totale elektriciteitsfactuur en +/- 63% van je gasfactuur. 

Je voorschotten zelf aanpassen?

Zo doe je dat
  • Netkosten

De transport- en distributiekosten worden bepaald door de netbeheerders. Je kunt je netbeheerder echter niet zelf kiezen, want deze wordt door de gewestregeringen toegewezen aan bepaalde gemeenten (Sibelga, Infrax, Eandis, Resa enz.). De transport- en distributiekosten vormen het grootste gedeelte van je elektriciteitsfactuur: 62%. Voor gas liggen deze kosten wat lager: 33%.

  • Belastingen

Dit gedeelte omvat alle belastingen, zoals de energiebijdrage, de federale bijdrage voor elektriciteit en aardgas, de kosten voor groene stroom en wkk en de kosten voor de aansluiting op het net. Naast deze extra kosten die gelden voor het hele land, zijn er ook nog kosten die verschillen per gewest. 

Lampiris energie factuur

Wil je een zicht hebben op je facturen en voorschotten?

Meld je aan bij de klantenzone