Zo bespaar je op je energiefactuur
Het wordt stilaan winter. Hoog tijd om uit te dokteren hoe je kan besparen op je energiefactuur. We reiken je vijf aandachtspunten aan.
Strategie 1: ketelonderhoud
Met een goed onderhouden verwarmingsketel kan je tot 12% besparen!
In dit artikel lees je alles over de verschillende stappen en aandachtspunten van een ketelonderhoud.
Strategie 2: laagjes
Ben je stiekem fan van foute kersttruien? Haal ze dan maar al boven! In plaats van je verwarming hoger te zetten, kan je ook je lichaamstemperatuur opdrijven. Alles is toegelaten (ook al raden we een bivakmuts af): poncho, coltrui, bodywarmer, beenwarmers, sjaal, dekentje, drie paar sokken, dampende thee, warme chocomelk of zelfs ... een warmwaterkruik! Berg die korte broeken en mouwloze truien dus maar op tot volgend jaar.
Strategie 3: slimme reflexen
Met deze drie snelle, doeltreffende en kosteloze reflexen spaar je makkelijk enkele euro’s uit:
- Verlucht je woning Droge lucht warmt beter op dan vochtige lucht. Open dus elke dag je ramen: dat zorgt niet alleen voor gezondere lucht, maar ook voor een snellere opwarming van je woning.
- Sluit je rolluiken en gordijnen: Op deze simpele manier bespaar je tot 5% op je stookkosten. Doe alles dicht zodra de zon ondergaat. Zorg er wel voor dat je gordijnen niet voor de radiator hangen, anders zit de warmte gevangen tussen het raam en het gordijn en stook je voor niets.
- Zet de verwarming een graadje lager: Door je thermostaat één graad lager te zetten bespaar je tot 7% op je energiefactuur. En je hebt meteen een excuus om je nog een nieuwe kersttrui aan te schaffen!
Strategie 4: anticiperen en isoleren
De eenvoudigste en goedkoopste isolatieoplossing is je leidingen isoleren. Hoe isoleer je je verwarmingsleidingen? Met wat isoleertape en in de lengte gespleten harde omhulsels in polyethyleenschuim, elastomeer of minerale wol is de klus op enkele uurtjes geklaard!
Een tweede snelle en budgetvriendelijke oplossing is spouwmuurisolatie. Dat kost je slechts € 19 per vierkante meter en levert je meteen een besparing van 20% op je stookkosten op. Bovendien kun je hiervoor een premie krijgen van € 5/m². Waarom je spouwmuren niet isoleren? Enkele uurtjes werk en je bent ervan af! Een snelle en degelijke oplossing!
Strategie 5: slim omspringen met de thermostaat
Een thermostaat geeft instructies aan je verwarmingsketel. Zodra de temperatuur onder je gewenste temperatuur zakt , geeft je thermostaat je verwarmingsketel de opdracht om aan te slaan. Het is dus belangrijk je thermostaat op de juiste plek te (laten) plaatsen. Meestal is dat de woonkamer; de kamer waar je het meest vertoeft.
Je kan ‘s nachts ook een wat lagere temperatuur instellen dan overdag. Bijvoorbeeld 20 °C overdag en 16 °C ‘s nachts. Stel de temperatuur ook lager in als je niet thuis bent. Je huis verwarmen terwijl je op je werk bent, heeft immers weinig zin. Zorg er wel voor dat het niet te koud wordt, anders kost het je verwarmingsketel te veel energie om je woning opnieuw op temperatuur te brengen als je thuiskomt.
Vermijd kopzorgen deze winter!
Vraag je onderhoud aan nu