Overslaan en naar de inhoud gaan

Isolatie van spouwmuren: makkelijk én voordelig

De natuur mag dan wel gehuld zijn in warme herfsttinten, de temperatuur is toch eerder aan de frisse kant. Je verwarming gaat binnenkort weer onherroepelijk aan. Wil je energieverspilling tegengaan en flink wat geld besparen? Dan is het hoog tijd om je spouwmuren te isoleren.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Isolation des murs creux

Maar wat is een spouwmuur eigenlijk? Een spouwmuur bestaat uit twee wanden met een open ruimte tussen. Hoe kun je nagaan of je woning spouwmuren heeft? Door na te gaan of er zich in de buitenmuren luchtkokers of openingen in de voegen bevinden.

Meer dan een miljoen Belgische woningen hebben spouwmuren. Die van jou ook? Houd er dan rekening mee dat een slecht geïsoleerde muur 20% energieverlies oplevert. Heb je een energiefactuur van € 100, dan kun je deze dus terugbrengen tot € 80 door je muren te isoleren.

Dankzij de goede isolatietechnieken wordt het investeringsrendement tegenwoordig geschat op twee tot vijf jaar. Door je muren te isoleren stijgt de gevoelstemperatuur in je huis bovendien onmiddellijk. De gebruikte isolatiematerialen zijn trouwens vochtwerend. Ze hebben een specifieke behandeling ondergaan, zodat je huis kan ademen zonder dat het vocht van buiten naar binnen kan.  

Hoeveel kost spouwmuurisolatie?

Je spouwmuren isoleren kost € 19/m². Er geldt een premie van € 6/m². Met deze isolatietechniek kun je bovendien 4,5 liter stookolie uitsparen per geïsoleerde vierkante meter. Het is dus een zeer voordelige isolatietechniek.

Daarnaast is spouwmuurisolatie wellicht een van de makkelijkste opties.

De isolatiewerken nemen slechts een à twee dagen in beslag en omvatten drie stappen:

  1. Er worden gaatjes geboord op gelijke afstand van elkaar, in de voeg tussen twee bakstenen.
  2. De isolatie (korrels of schuim) wordt onder hoge druk in de muur geïnjecteerd en vormt een halfharde isolerende laag.

De gaten in de voegen worden opnieuw gevuld, zodat ze nagenoeg onzichtbaar zijn.

Spouwmuurisolatie is goedkoop, snel en meteen doeltreffend. Het is een van de eerste maatregelen die je kunt nemen om energie te besparen en je ecologische voetafdruk te verkleinen!