Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer heeft jouw verwarmingsketel onderhoud nodig? In de lente!

Wanneer het buiten weer wat warmer wordt, zetten we de verwarming gewoonlijk minder vaak aan. Over een paar weken geniet je verwarmingsketel dus van een welverdiende rust, na een lange winter draaien. Maar wist je dat je het onderhoud van je verwarmingsketel best in het voorjaar plant? Waarom? We leggen het even uit.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Homme qui regle la vanne de son radiateur

Het is belangrijk om tijdig te denken aan het onderhoud van je verwarmingsketel... Niet alleen omdat het wettelijk verplicht is maar ook omdat het je veel energie bespaart. Dus op welk moment plan je best een onderhoudvoor je verwarmingsketel in?

Het voorjaar: dit is het beste moment voor het onderhoudvan je verwarmingsketel.

Je kunt het onderhoud van je verwarmingsketel het best plannen wanneer het warm weer is: in het voorjaar of in de zomer, als de ketel uitstaat. Maar waarom is dat?

 • Je hebt zo in de herfst, als je het toestel weer opstart, onmiddellijk een verwarmingsketel in perfecte staat. Met andere woorden, je bent goed op winterse koude voorbereid.
 • Je loopt minder kans op een defect apparaat midden in de winter, het moment dat je verwarmingsketel op volle toeren draait en je hem het hardst nodig hebt.
 • Daarnaast hebben onze monteurs in het voorjaar meer ruimte in hun agenda's en kun je eenvoudiger een afspraak maken op een dag die jou goed uitkomt. 

Leg je verwarmingsketel eens lekker in de watten!

Onderhoud van de verwarmingsketel inplannen

  Waarom is het onderhoud van je verwarmingsketel wettelijk verplicht?

  Je kunt het vergelijken met het onderhoud van je auto; ook je ketel heeft onderhoud nodig om correct te functioneren en je huis warm te houden. Maar vergeet niet: dit is ook verplicht volgens de wet. dat moet volgens de wet. Jazeker! Want een ketel die goed functioneert is een veilige ketel. En daar heeft iedereen baat bij!

  1. Onderhoud aan je verwarmingsketel is een garantie voor je veiligheid

  Een defecte verwarmingsketel kan gezondheidsrisico's veroorzaken. Als je een gasgestookte boiler of een olieketel hebt, kan dit gevaarlijk zijn in geval van lekkage of verkeerd gebruik. Voor pelletketels is het risico kleiner. Hoe dan ook, is het vrijmaken van de leidingen is verplicht om vlamterugslag en koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

  2. Het onderhoud van je verwarmingsketel verlaagt je energieverbruik

  Als het onderhoud wordt uitgevoerd door een ervaren professional (erkende monteur), zal die persoon je naast het onderhoud ook het nodige advies kunnen geven. Hierdoor kun je je energiekosten nog verder Verlagen. Ook kan de monteur je voorzien van waardevol advies  over een model dat optimaal bij je behoeften past wanneer je een nieuwe ketel nodig hebt.

  Hoe vaak heeft je verwarmingsketel onderhoud nodig?

  • In Vlaanderen en Brussel moet je je gasketel elke 2 jaar laten onderhouden en je stookolieketel elk jaar.
  • In Wallonië moet je je gasinstallatie elke 3 jaar laten onderhouden en je stookolieketel jaarlijks.

  Ontdek in deze video alle onderhoudsfases van je ketel