6 interessante voordelen van de slimme meter
De slimme meter raakt steeds meer ingeburgerd. Overal in België worden volop slimme of digitale meters geïnstalleerd. Maar wat is dat, zo’n slimme meter? Hoe slim is die eigenlijk? En wat zijn de voordelen? We leggen het je uit!
Wat is een slimme of digitale meter?
In essentie doet een digitale meter hetzelfde als een klassieke meter. Het toestel meet namelijk je elektriciteit- of aardgasverbruik. Maar het grote verschil zit hem in het elektronische display en de ingebouwde communicatietechnologieën. Hierdoor kan een digitale meter volledig zelfstandig gegevens ontvangen én verzenden. Maar wat een digitale meter nu zo ‘slim’ maakt, is dat je hem gemakkelijk kan koppelen met andere toestellen, bijvoorbeeld via een app op de smartphone.
6 interessante voordelen
1) Automatisch doorsturen van meterstanden
Goed nieuws! Dankzij de digitale teller hoef je niet langer manueel je meterstanden door te geven. Deze worden namelijk automatisch, vanop afstand, doorgestuurd naar je netbeheerder. Dat is niet enkel handig maar vermindert ook de kans op fouten.
Geef je toch liever manueel je meterstanden door? Dan kan je deze functie eenvoudig uitschakelen.
2) Facturen gebaseerd op werkelijk verbruik
Uiteindelijk worden je facturen niet meer geschat, maar betaal je wat je daadwerkelijk verbruikt. Tot dit zover is, zal je energieleverancier je nog steeds voorschotfacturen sturen en een jaarlijkse aanpassing doen.
3) Jouw energieverbruik in real time
Aangezien je de digitale meter via zijn aansluitingspoort op verschillende apps en elektronische apparaten kunt aansluiten, is het mogelijk om je verbruik direct op te volgen. Hierdoor heb je een live inzicht in je energieverbruik. Op basis van dit inzicht, kan je je consumptiegedrag aanpassen.
4) Automatische energieovername bij verhuis
Een van de grote voordelen van de 'smart meter' is het gemak van de energieovername bij een verhuizing. De meter beschikt immers over je dagelijkse verbruikstand zodat je de exacte meterstand kunt bepalen op de dag dat er een nieuwe eigenaar komt. Gedaan dus met discussies tussen de oude en de nieuwe eigenaar. Maar opgelet, deze functie is nog niet voor iedereen beschikbaar.
5) Snellere interventies dankzij je 'smart meter'
Je netbeheerder kan je 'smart meter' vanop afstand beheren. Alle interventies verlopen dan ook een stuk eenvoudiger. Je hoeft geen dagen meer op een technicus te wachten!
Enkele functies die op afstand mogelijk zijn:
- Het openen en afsluiten van de toevoer van je meter.
- De wijziging van een enkelvoudig naar een tweevoudig tarief en omgekeerd.
Dankzij deze intelligente tool wordt het bovendien eenvoudiger om defecten op te sporen en er sneller op te reageren.
6) De budgetmeter wordt overbodig
Ook de klassieke budgetmeters worden vervangen door digitale budgetmeters. Door deze digitale variant heb je niet langer oplaadkaarten nodig.
Een verschillende timing per Gewest
Alle sectoren digitaliseren, en zo dus ook de energiesector. Daarom vervangen Ores, Resa, Fluvius en Sibelga geleidelijk, maar met een verschillende timing, de klassieke modellen. Wanneer jij precies aan de beurt bent, lees je hier.
Heb je hier verdere vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren!
Contacteer ons