Wat is een slimme meter? Kom alles te weten over de 'smart meter' in België
De slimme meter geraakt steeds meer ingeburgerd in België. Maar wat is het precies? Wat zijn de verschillen met een elektromechanische meter? Hoe kun je de meter gebruiken en wat zijn de voordelen?
Wat is een slimme meter?
De slimme meter, ook wel 'smart meter' genoemd is een digitale meter die:
- de hoeveelheid energie die wordt verbruikt en in het netwerk wordt geïnjecteerd via elektronische weg dagelijks registreert;
- je verbruiksgegevens in zijn geheugen bewaart en ze via elektronische weg en op afstand naar je distributienetbeheerder (DNB) stuurt. In Vlaanderen is dat Fluvius, in Brussel Sibelga en in Wallonië Ores en Resa.
Op hun beurt geven die DNB's de gegevens weer door aan je elektriciteits- en gasleverancier om je factuur op te stellen.
Plannen om zonnepanelen te installeren?
Vraag ons advies!Wat zijn de verschillen tussen een slimme meter en een elektromechanische meter?
Zowel digitale als elektromechanische meters registreren je verbruik van gas en elektriciteit. Het verschil tussen de twee meters ligt in de manier waarop de gegevens doorgegeven worden:
- Een slimme meter geeft je meterstand op afstand door. Er hoeft dus geen technicus meer over de vloer te komen om je meterstand op te nemen.
- Je verbruik wordt veel nauwkeurig opgemeten omdat de slimme meter je elke dag van de week een meterstand geeft (elk kwartier voor elektriciteit en elk uur voor gas).
- Je netbeheerder kan je meter vanop afstand beheren. (bv sluiten en openen van de meter, verhogen van het vermogen, overstappen van een tweevoudig naar een enkelvoudig tarief)
Waarom wil de Europese Unie de traditionele meters vervangen?
Europa heeft zich het doel gesteld om 80% van de klassieke meters te vervangen door slimme meters. Die Europese richtlijn over de energie-efficiëntie past binnen de wil om de energietransitie te ondersteunen en de klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030 te behalen. Met de toename van het aantal elektrische auto's, zonnepanelen en andere zelfproducerende systemen moeten de distributienetten zich aanpassen. Dat kan door de slimme meter waardoor ze de injectie van de door particulieren geproduceerde energie beter kunnen volgen. Tot slot biedt de 'smart meter' ook de mogelijkheid om klanten te sensibiliseren rond hun energiegebruik.
In dat opzicht gaan Ores, Resa, Fluvius en Sibelga over tot de geleidelijke vervanging van de meters voor een automatische verwerking van het verbruik maar met een verschillende timing.
Vervanging van klassieke meters door 'smart meters' in Wallonië
Het vervangen van een klassieke meter door een slimme meter is verplicht in de volgende gevallen.
- Als je beschikt over een budgetmeter
- Als je in gebreke van betaling bent
- Als je je meter moet vervangen
- Als je in een nieuw gebouw trekt (nieuwe aansluiting)
De vervanging van de meters is in die vier gevallen begonnen sinds juli 2020 en zal duren tot januari 2023. Het gaat enkel om elektriciteitsmeters.
Voor de volgende gevallen dient de vervanging uitgevoerd te zijn voor 31 december 2029. De netbeheerder zal dit moeten doen om een doelstelling van 80% geïnstalleerde slimme meters te behalen.
- Als je een aanvraag doet
- Als je een 'grootverbruiker' bent, m.a.w. al je meer dan 6000 Kwh verbruikt
- Als de productie van je zonnepalen meer dan 5 Kwc bedraagt
- Als je over een openbaar oplaadpunt beschikt
- Als je een budgetmeter hebt.
Het plaatsen van slimme meters in Brussel
Als je in Brussel woont is het installeren van een 'smart meter' voorlopig enkel verplicht als:
- je een nieuwe elektrische aansluiting aanvraag (verhuizing naar een nieuw gebouw, enz.)
- je grote renovatiewerken uitvoert waarbije alle meters op hetzelfde adres moeten worden vernieuwd
- je een zelfproducerende klant bent (zonnepanelen)
- in het kader van de door Sibelga geplande moderniseringswerkzaamheden.
Als je een elektrische auto hebt, meer dan 6000 KW verbruikt of een warmtepomp hebt, is het plaatsen van een nieuwe digitale meter niet verplicht.
Het plaatsen van een slimme meter in Vlaanderen.
Tot slot zal de installatie in Vlaanderen automatisch worden uitgevoerd als:
- je je meter installeert of vervangt (nieuwbouw, renovatie)
- je een klassieke meter hebt en je na 1 juli 2019 zonnepanelen hebt geïnstalleerd
- je een klassieke meter hebt en een budgetmeter hebt toegewezen gekregen na 1 juli 2019
- je meter defect is
Je hebt voor juli 2019 zonnepanelen of een budgetmeter geïnstalleerd? Dan moet Fluvius je klassieke meter vervangen voor 31 december 2020. Voor mensen die een slimme meter uit een proefproject hebben gekregen, zal de vervanging voor het einde van 2011 plaatsvinden. De gasmeters worden tegelijk met de elektriciteitsmeters vervangen.
Hoe zijn mijn gegevens en privacy beschermd met de digitale meter?
Niet iedereen is enthousiast over de plaatsing van een digitale meter! Gezien de nauwkeurige opname van de meterstanden stellen vele mensen zich de vraag wat er met hun verbruiksgegevens gedaan zal worden? Zijn ze de eigenaar van die gegevens? Welke rechten hebben ze? Wees gerust:
- Je bent wel degelijk eigenaar van je gegevens en je toestemming wordt steeds gevraagd voor elke toepassing die gebruik maakt van je verbruiksgegevens!
- Voor de gegevens die noodzakelijk zijn om je factuur op te stellen, bepaalt je regering wie toegang moet krijgen tot je gegevens en dat in overeenstemming met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).
- De digitale meters hebben van de Europese Commissie groen licht gekregen op het vlak van privacy.
- Je hebt ten allen tijde het recht om informatie te vragen over de verwerking van je verbruiksgegevens en het gebruik ervan.