Overslaan en naar de inhoud gaan

De 5 stappen van een vlekkeloos ketelonderhoud

Door beroep te doen op onze onderhoudservice voor het onderhoud van je gasketel, voldoe je niet alleen aan de wettelijke verplichtingen, maar zorg je er ook voor dat je gasketel optimaal functioneert. We leggen je de 5 stappen van een ketelonderhoud bij TotalEnergies haarfijn uit.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
gaz ketelonderhoud

De 5 stappen van een ketelonderhoud

Stap 1: een algemeen beeld vormen

Onze technicus gaat steeds van start met een controle van heel wat elementen, zoals de ventilatie van de stookruimte, de aanwezigheid van openingen voor de verbrandingscontrole, ... Zo heeft hij meteen een eerste, algemeen beeld over de conformiteit en veiligheid van jouw gasketel. 

Stap 2: de gasketel reinigen

Daarna reinigt hij de gasketel, in het bijzonder het verwarmingselement, de brander voor gas en de sproeier (in het geval van een een ketel op stookolie).  Dat betekent dat hij alle deeltjes verwijdert die leidingen kunnen verstoppen. Gebeurt dit niet? Dan kan je toestel verstoppen en oververhitten, wat leidt tot warmteverlies en een hogere CO-uitstoot.

Stap 3: de gasketel volledig controleren

Vervolgens zal onze technicus een volledige controle uitvoeren van jouw gasketel. Hij controleert de brander en de waakvlam. Bovendien regelt hij alles af voor een optimaal rendement en een optimale veiligheid. Tijdens deze fase zie je technicus allerlei metingen uitvoeren:

 • de verbrandingstemperatuur
 • het CO- en CO2-gehalte,
 • de watertemperatuur
 • het verbrandingsrendement
 • ...

Best interessant om eens mee te volgen!

logo check list complétée

Wanneer moet ik mijn ketel laten onderhouden?

In Vlaanderen en Brussel moet je je gasketel elke twee jaar verplicht laten controleren. Het onderhoud van je stookolie-installatie is een jaarlijkse verplichting. In Wallonië geldt een verplichte controle van je gas- en stookolie-installatie om de drie

Stap 4: nagaan of de gasketel goed werkt

Wanneer alles goed is afgesteld, gaat hij na of de gasketel goed werkt. De technicus controleert:

 • de conformiteit van de warmtegenerator
 • de ventilatie van de stookruimte
 • het koolmonoxidegehalte van de omgevingslucht
 • het expansievat
 • de juiste werking van de pomp
 • de temperatuur van het sanitair warm water
 • de afvoer van de verbrandingsgassen

Alles in orde? Dan ben je weer verzekerd van een warme winter.

Stap 5: het bezorgen van je wettelijk attest

Tot slot geeft de technicus je feedback over je installatie en bezorgt hij je een wettelijk attest. Bewaar dat attest zorgvuldig, want het kan worden opgevraagd door de verhuurder of verzekeringsmaatschappij in geval van schade.

Met een professioneel ketelonderhoud ga je met een gerust gevoel een warme winter tegemoet. Bovendien gaat een goed onderhouden gasketel drie keer langer mee en loop je vijf keer minder risico op een defect! Plan dus nu je ketelonderhoud.

Wacht dus niet langer en draag zorg voor je gasketel!

Ik plan mijn ketelonderhoud