Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuw tariefsysteem met injectietarief voor klanten met zonnepanelen in Vlaanderen

Nieuw tariefsysteem met injectietarief voor klanten met zonnepanelen in Vlaanderen

Wat houdt het nieuwe systeem met injectietarief precies in?

Sinds 1 januari 2021 geldt in Vlaanderen een nieuw systeem met injectietarief voor eigenaars van bepaalde zonnepaneleninstallaties. Als je onder dit systeem valt, zal je een terugleververgoeding, het injectietarief, krijgen voor de overtollige energie die je terug op het net injecteert.

 

Op wie is dit nieuwe systeem met injectietarief van toepassing?

Het injectietarief is eigenlijk al sinds begin 2021 van toepassing in Vlaanderen op zonnepanelen die ofwel ouder zijn dan 15 jaar, ofwel geplaatst werden na 1 januari 2021.

Dit op voorwaarde dat ze een productievermogen hebben van maximum 10 kva en je over een digitale meter beschikt.

Maar, en dat is waar recent veel ophef rond ontstond, op 14 januari 2021 vernietigde het Grondwettelijk Hof het principe van de terugdraaiende teller in Vlaanderen. Hierdoor stappen alle Vlaamse eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter vervroegd over op dit nieuwe injectietarief.

*Opgelet, het tariefsysteem met injectietarief is ook geldig voorVlaamse eigenaars van zonnepanelen met een bidirectionele meter.

 

Wanneer stap ik precies over?

Vlaamse prosumenten met een zonnepaneleninstallatie met een digitale teller stappen vanaf 1 maart over op het nieuwe tariefsysteem.

Prosumenten die nog over een klassieke meter beschikken, blijven voorlopig nog op het systeem van de terugdraaiende teller met prosumententarief. Voor hen verandert er niets tot hun klassieke meter wordt vervangen door een digitale meter.

 

Waarom is een digitale meter noodzakelijk in het nieuwe systeem? Wat als ik er nog geen heb? En kan ik dit weigeren?

Om over te stappen naar het injectietarief, moet je over een digitale meter beschikken. Dankzij een digitale meter kunnen we exact berekenen hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je op het net injecteert. Voor dat geïnjecteerd volume energie, ontvang je een injectievergoeding. De energie die je verbruikt, moet je gewoon betalen.
Heb je nog geen digitale meter? Dan blijf je voorlopig nog even op het oude systeem met het principe van de terugdraaiende teller. Om een digitale meter te bekomen, hoef je zelf niets te ondernemen. Die worden geleidelijk aan geplaatst door netbeheerder Fluvius. Zij zullen je contacteren voor de installatie.
Wil je liever geen digitale meter? Dan zal je de plaatsing ervan misschien kunnen weigeren. Er wordt namelijk gesproken over een ‘uitstelregeling’. Deze regeling is nog niet definitief maar hierdoor zou je een digitale meter kunnen weigeren tot begin 2025, waardoor je toch nog op het oude systeem blijft.
Maar, dat geldt natuurlijk niet als je je zonnepanelen installeerde na 1 januari 2021 of als je al 15 jaar een terugdraaiende teller gehad hebt.

 

Moet ik het prosumententarief nog betalen?

In het oude systeem, met terugdraaiende teller, betaal je een vergoeding voor het gebruik van het net: het prosumententarief. Val je onder het nieuwe systeem met injectietarief dan betaal je geen prosumententarief.

 

Hoeveel bedraagt de vergoeding die ik krijg voor mijn overtollige energie?

Deze vergoeding is afhankelijk van jouw type meter en de tariefkaart waaraan je nu gefactureerd wordt. Je vindt je tarief terug in je persoonlijke klantenzone.

 

Wie vergoedt mijn overtollige energie?

TotalEnergies zal jouw overtollige elektriciteit, die geïnjecteerd werd op het net, terugkopen tegen een vergoeding. Wens je deze terugkoop niet, dan wordt de geïnjecteerde elektriciteit beheerd door Fluvius maar in dat geval ontvang je geen vergoeding. In dat geval moet je ons uitdrukkelijk op de hoogte brengen van deze weigering van terugkoop.
Je kan je injectie ook laten vergoeden door een andere energieleverancier. In dat geval kan je later enkel naar TotalEnergies terugkeren voor je injectie door je huidige energiecontract voor elektriciteit bij ons stop te zetten en een nieuw energiecontract af te sluiten voor zowel jouw afname als jouw injectie van energie. Deze nieuwe contracten worden dan afgesloten volgens de voorwaarden en tarieven van dat moment.

 

Hoe wordt deze vergoeding berekend?

Voor particulieren zal het bedrag dat door TotalEnergies verschuldigd is voor je geïnjecteerde elektriciteit op het net, automatisch worden afgetrokken van het te betalen bedrag voor de afname van energie op de voorschotfactuur. Je hoeft hiervoor dus niets te ondernemen.

 

Wordt mijn voorschotfactuur aangepast?

Zodra Fluvius ons informeert dat je zal overschakelen op het nieuwe systeem, passen we jouw voorschotfactuur aan. Vanaf dat moment maken we een schatting van de energie die je op het net zal injecteren, zodat we jouw voorschotfactuur kunnen verminderen met dat bedrag.

 

Ontvang ik een afrekening?

Ja, wij zijn verplicht een afrekening op te stellen om jouw periode op het oude systeem volledig af te sluiten en jouw periode op het nieuwe systeem te starten.

Je overschakeling naar het injectietarief zal dus voorafgegaan worden door een afrekening op basis van een meteropname die jouw netbeheerder ons bezorgt.

 

Is dit nieuwe systeem voordeliger voor mij?

Hoe meer je jouw geproduceerde elektriciteit zelf verbruikt, hoe voordeliger dit systeem voor jou kan zijn. Een thuisbatterij kan een oplossing zijn om de energie die je niet meteen verbruikt, op te slaan. Lees hier hoe dat in precies in zijn werk gaat.

 

Moet ik iets speciaals doen om over te stappen op het nieuwe tariefsysteem?

Nee, je hoeft zelf niets te ondernemen. Zodra wij de informatie van Fluvius ontvangen dat je overstapt op het injectietarief, brengen wij je hiervan op de hoogte.

Wij zorgen ervoor dat je overgang vlot en automatisch gebeurt, zonder dat je een afzonderlijk injectiecontract moet tekenen.

 

Is het nog interessant zonnepanelen te installeren?

Ja, het blijft interessant om zonnepanelen te installeren. De prijs van zonnepanelen daalde de afgelopen jaren spectaculair. Bovendien wordt in Vlaanderen in 2021 een premie van maximaal €1500 (max. 40% van het totale bedrag) toegekend voor de installatie van je zonnepanelen. Bovendien kan je tot eind 2024 een premie aanvragen voor je thuisbatterij met een omvormersvermogen van 10kVA. Tot 31 maart 2021 bedraagt die premie maximaal €3200 en kan deze nooit meer zijn dan 35% van je investeringskost. Daarna neemt het bedrag af tot slechts €575 in 2024.

Hoe interessant zonnepanelen voor jou zijn, hangt natuurlijk ook af van je verbruik. Zo is het voordelig om de elektriciteit die je opwekt, onmiddellijk te verbruiken. In dit artikel lees je hoe dat precies werkt.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op