Overslaan en naar de inhoud gaan
Mijn huurder verhuist. Wat doe ik met het energiecontract?

Mijn huurder verhuist. Wat doe ik met het energiecontract?

In het kort

Je – nieuwe of vertrekkende – huurder moet een energieovernamedocument invullen. Jij ondertekent dat ook als het energiecontract op jouw naam stond bij de komst van de huurder of als het op jouw naam zal staan bij zijn/haar vertrek.

Of je huidige huurder nu vertrekt of een nieuwe zijn/haar intrek neemt, de betrokkene moet een energieovernamedocument invullen en ondertekenen. Jij ondertekent het ook in twee gevallen: als je woning leeg blijft na het vertrek van je huurder, of als het leeg stond voordat je nieuwe huurder erin trekt.

Je huurder verhuist

Je huurder vult een energieovernamedocument (EOD) in als ‘vertrekkende klant’. De ‘overnemer’, die het EOD mee ondertekent, is:

  • hetzij je nieuwe huurder (die dus het elektriciteits- en/of gascontract overneemt)
  • hetzij jijzelf, als je woning onbewoond blijft na het vertrek van je huidige huurder.

Waarom moet je het energiecontract overnemen? Omdat elk toeleveringspunt een contract moet hebben, ook al wordt het tijdelijk niet gebruikt. Als je geen contract hebt, dreigt je netbeheerder je meter te sluiten.

Een nieuwe huurder trekt in

Je nieuwe huurder vult het EOD in als ‘overnemer’. De ‘vertrekkende klant’, die het EOD mee ondertekent, is:

  • hetzij je vroegere huurder, die voordien in je woning verbleef
  • hetzij jijzelf, als je woning onbewoond was voor de komst van je nieuwe huurder.

Wat als het EOD ingevuld is?

Heb je het EOD mee ondertekend – als vertrekkende klant of als overnemer? Bewaar altijd een exemplaar. Het komt mogelijk van pas bij een geschil.

Waar vind ik een EOD?

Download het energieovernamedocument hier.
Beschikt de woning waarvan je de eigenaar bent over een installatie voor de productie van hernieuwbare energie? Download hier de versie van het energieovernamedocument die past bij jouw situatie. Bij de meterstanden kan je de gegevens van een digitale of bidirectionele meter ingeven.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op