Overslaan en naar de inhoud gaan
De energieprijzen dalen: Wanneer wordt mijn voorschotfactuur van mijn variabel contract aangepast?

De energieprijzen dalen: Wanneer wordt mijn voorschotfactuur van mijn variabel contract aangepast?

De gas- en elektriciteitsprijzen dalen. Verlaagt mijn voorschotfactuur van mijn variabel contract dan ook automatisch?

Tijdens de duur van je contract bij TotalEnergies zijn er een aantal momenten waarop je voorschot automatisch herzien wordt. Je voorschotbedrag kan verhogen of verlagen:
1.    Na je jaarafrekening
2.    Bij de vernieuwing van je contract
3.    Indien je verhuist
4.    Als je veranderde van energiecontract
5.    Indien je je verbruik aanpaste


1.    Je voorschotfactuur na ontvangst van je jaarafrekening

Nadat je je jaarafrekening ontvangen hebt, kennen we je werkelijk jaarlijks verbruik. Je voorschot wordt in functie van je verbruik en de huidige marktprijzen bij een variabel contract herzien. Je voorschot kan dus stijgen of dalen. Het doel is dat je bij je jaarafrekening zo weinig mogelijk moet bijbetalen of terugkrijgen. Als de marktprijzen dalen en je hebt een variabel contract, betaal je dus ook minder voorschot na de ontvangst van je jaarafrekening. We berekenen ook de (nieuwe) netbeheerkosten of transportkosten, én de belastingen, op je nieuwe voorschotfactuur.

2.    Je voorschotfactuur bij je contractvernieuwing

Als je contract vernieuwd wordt, worden de tarieven ook aangepast. Een tweetal maanden voor het einde van je contract, ontvang je een e-mail of brief met je nieuw contract. Bij een contractvernieuwing kan je voorschot hoger of lager zijn want de huidige marktprijzen gelden bij de nieuwe berekening. Er wordt geen rekening gehouden met je jaarlijks verbruik zoals bij je jaarafrekening. We berekenen op je nieuwe voorschotfactuur wel opnieuw de (nieuwe) netbeheerkosten of transportkosten, én de belastingen.

3.    Je voorschotfactuur bij je verhuis

Als je verhuist baseren we de voorschotfactuur op basis van je huidig tarief en het verbruik dat je netbeheerder ons doorgaf. Gaf je netbeheerder je verbruik niet door aan ons, maken we een schatting van je verbruik om het bedrag van je voorschot te bepalen. 

4.    Je voorschotfactuur als je verandert van product of tariefformule

Je schakelde over tariefformule of van product? Je voorschotbedrag wordt dan aangepast aan je nieuw tarief en aan je verbruik. 

5. Je voorschotfactuur als je je verbruik aanpaste

Je vroeg tijdens een gesprek met één van onze medewerkers je geschat verbruik te verlagen. Je voorschotbedrag wordt opnieuw berekent in functie van het doorgegeven verbruik en de tarieven die op dat moment gelden. 

De uitzonderingen
Er zijn nog uitzonderingen wanneer je voorschot automatisch gewijzigd wordt. Maar deze 5 gevallen zijn de meest voorkomende. Wij houden het hele jaar de markprijzen in het oog. Bij de een variabel contract worden de prijsschommelingen verrekend op de eindafrekening of jaarafrekening. Bij een vast contract ligt je prijs dus vast voor de hele contractperiode. Je verbruik bepaalt dan de energieprijs en het bedrag op je voorschotfactuur.
 

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op