Zo vermijd je een hoge verbruikspiek
Het nieuwe capaciteitstarief? Dat houdt in dat de distributiekosten op je factuur voortaan gedeeltelijk berekend worden op basis van je verbruikspieken. Om dat bedrag zo laag mogelijk te houden, is het dus enorm belangrijk om hoge pieken te vermijden in je energieverbruik. Gelukkig zijn er heel wat dingen die je zelf kunt doen. We geven je enkele tips om je factuur tot een minimum te beperken.
5 x kleine moeite
-
Spreid je verbruik doorheen de dag en nacht
Vermijd het gebruik van verschillende energieverslindende apparaten op hetzelfde moment, zeker als die langer dan 15 minuten moeten draaien. Zet bijvoorbeeld niet tegelijk je wasmachine en fornuis aan terwijl je wagen aan het opladen is. Je verbruik spreiden = je factuur verlagen!
-
Meten is weten!
Activeer je digitale meter in Mijn klantenzone. Vervolgens kun je makkelijk uitzoeken waar je ‘energievreters’ zitten via mijn.fluvius.be.
-
Stel je apparaten slim in
Tegenwoordig bestaan er heel wat apparaten met een ingebouwde timer. Denk maar aan intelligente laadpalen, ledlampen, wasmachines, en andere domotica. Stel ze in op verschillende tijdstippen.
-
Elektrische wagen?
Kies dan voor een trage oplading. Zo verbruik je minder.
-
Hou je temperatuur op peil
Als je thuiskomt van je werk in een ijskoud huis moet je verwarming hard werken om je woning ietwat op temperatuur te krijgen. Zo verbruik je veel meer energie dan als je deze constant op een lagere temperatuur laat draaien. Waarschijnlijk steek je dan ook nog eens de oven aan, of je fornuis, gooi je gauw nog wat was in de machine … en hopla! - daar is de beruchte piek. Die kun je dus prima vermijden.
Grotere moeite
-
Produceer-het-zelf
Heb je zonnepanelen of een thuisbatterij? Maak dan optimaal gebruik van je zelfgeproduceerde energie door je elektrische apparaten te gebruiken wanneer je zonnepanelen het meeste produceren. Op die manier beperk je het gebruik van het netwerk. Dit is zeker aan te raden als je een elektrische wagen of warmtepomp hebt. Hiervoor dien je eerste even te investeren. Maar die investering loont zeker en vast!
-
Goed geïsoleerd is half gewonnen
Natuurlijk is een goed geïsoleerd huis goud waard. Op die manier bespaar je in de winter op je verwarming en in de zomer op je airco. En heb je minder kans op energiepieken!
Meer weten over het capaciteitstarief? Hier zetten we alles nog eens duidelijk op een rijtje.
-
Een optimale stockage
Dacht je al eens aan een thuisbatterij? Da’s sowieso een investering die opbrengt. Want een thuisbatterij slaat de overtollige zonne-energie van je panelen op, om die later te gebruiken wanneer het nodig is. Zoals bijvoorbeeld wanneer je energieverbruik piekt.
Enkele voordelen van een thuisbatterij:
- Je gebruikt 100% groene stroom. Gezien je deze stroom zelf opwekt, is daar geen twijfel over mogelijk.
- Je factuur is lager en je verlaagt je piek, dus capaciteitstarief: logisch, want je gebruik minder netstroom.
- Je bent (deels) ‘off grid’: je bent deels netonafhankelijk, hierdoor heb je zelf altijd een energiereserve, zelfs bij een algemene stroompanne.
-> Tip: woon je afgelegen? Dan loont het zeker de moeite om te investeren in een thuisbatterij!