Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke impact heeft de digitale meter op mijn zonnepanelen?

Ben je eigenaar van zonnepanelen? Dan ben je waarschijnlijk benieuwd of de komst van de digitale meter een impact zal hebben op het rendement van jouw zonnepanelen. Het antwoord is duidelijk: nee. En wij leggen je graag uit waarom.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
installatie zonnepanelen vlaanderen

Wat is een digitale of slimme meter?

Het grootste verschil tussen een digitale en klassieke meter, zit in de weergave van je gegevens. Een digitale meter geeft je gegevens digitaal weer en stuurt ze vanop afstand door naar je netbeheerder. En dat heeft enkele voordelen:

  • Je kunt je verbruik per kwartier opvolgen en je aanpassen door elektriciteit te verbruiken op het moment dat je zonnepanelen het meeste energie produceren. 
  • Jouw meterstanden worden in real-time geregistreerd. Je energieleverancier kan dus je voorschotbedragen ook in real-time aanpassen. Zo ben je nooit verrast bij je afrekeningsfactuur.

Je heb nog geen zonnepanelen?

Vraag een offerte

Daarnaast is ook het telsysteem van een digitale meter anders dan bij een klassieke meter. Deze laatste draait namelijk terug. De digitale meter daarentegen, berekent afzonderlijk de energie die je verbruikt én de energie die je in het net injecteert. Je verbruik wordt met andere woorden gefactureerd op basis van het verschil tussen deze twee waarden.

slimme meter belgie

Hoe denken prosumenten over de digitale meter?

Eigenaars van zonnepanelen profiteerden tot vandaag van een rendabele installatie dankzij het systeem van de terugdraaiende meter. Dankzij dit compensatiesysteem konden prosumenten hun inbreng van energie herwaarderen waardoor hun afrekeningsfactuur na een jaar fors lager was. 

Dit kwam echter in alle regio's ter discussie omdat de eigenaars van zonnepanelen hierbij niet deelden in de kosten van het distributienetwerk. Hierdoor onstond een nieuwe regeling waarbij elke regio prosumenten moet belasten (het prosumententarief) en digitale meters moet installeren voor 27.650 prosumenten.

De digitale meter in Vlaanderen  

Sinds 1 juli 2019 worden steeds meer Vlaamse woningen uitgerust met dit nieuwe type meter. De bedoeling is om alle Vlaamse gezinnen tegen 2035 van een dergelijke meter te voorzien. 

Vlaanderen: 2 tariefopties voor prosumenten

Voor alle zonnepaneleninstallaties in Vlaanderen die vóór 31 december 2020 zijn geïnstalleerd, hebben eigenaars de optie om gedurende 15 jaar in het huidige systeem van de klassieke terugdraaiende meter te blijven gebruiken. Zonnepaneleninstallaties die nieuw worden geïnstalleerd vanaf 1 januari 2021, schakelen automatisch over op het proportionele tarief. Voor de overtollige energie die terug geïnjecteerd wordt in het net, telt de meter dus niet meer terug. Deze overtollige energie kan wél worden doorverkocht aan de energieleverancier. De verbruikte energie wordt tegen de volledige prijs gefactureerd.

Een premie van €1500

Tot slot wordt in Vlaanderen vanaf 2021 een premie van maximaal €1500 (max. 40% van het totale bedrag) toegekend voor de installatie van je zonnepanelen. Een handig duwtje in de rug als je weet dat een installatie die het verbruik van een gemiddeld huishouden dekt, varieert tussen €5.000 en €5.500. Meer weten over de zonnepanelenpremie ontdek je in ons artikel

Installatie van de digitale meter in Wallonië

Als eigenaars van een installatie met een vermogen van minder dan 10 kVA in Wallonië het proportionele tarief op hun factuur willen toepassen, moeten ze een digitale meter installeren. Anders zal deze pas na 2024 geïnstalleerd worden. 

  • De installatie van de digitale meter zal voor 27.650 klanten worden gefinancierd door het Gewest.
  • Het prosumententarief zal door het Waalse Gewest op degressieve wijze worden terugbetaald via de distributienetbeheerders. In eerste instantie van oktober 2020 tot eind 2021 voor 100% en vervolgens, in 2022 en 2023, voor 54,27%. 
  • Voor de installaties van vóór 2024 wordt het principe van de 'terugdraaiende meter’ tot 2030 gehandhaafd en wordt het prosumententarief tot 2024 op degressieve wijze gecompenseerd. Daarna zul je ook dit tarief betalen.
  • Voor de installaties van na 2024 is het proportionele tarief verplicht. 
installatie zonnepanelen brussel

Hoe ver staat Brussel met de digitale meter?

Sinds 1 januari 2019 installeert Brussel digitale meters a rato van 250 exemplaren per jaar. Vóór 2024 is geen grootschalige uitrol van digitale meters voorzien. 

Wat verandert er in Brussel?

Voor de Brusselse eigenaars verandert er eigenlijk niets. Aangezien de tweerichtingsmeters al sinds 2007 in gebruik zijn, zal deze nieuwe digitale meter je verbruik immers op dezelfde manier berekenen. Het afnemen en injecteren van elektriciteit wordt apart geregistreerd en daarom wordt de energie die je produceert, in mindering gebracht van je factuur. Je betaalt echter de netkosten op basis van je brutoverbruik en dus zonder rekening te houden met de lokale productie. 

Het voordeel van Brussel? Je krijgt nog steeds je groenestroomcertificaten, hoewel hun aantal vanaf 2021 licht afneemt.

Je wilt zonnepanelen installeren?

Doe een simulatie en bereken je rendement!