Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat wordt bedoeld met een tweevoudige elektriciteitsmeter?

Wat zijn dan de voorkeurstijden voor jouw apparaten? Hoe bereken je jouw elektriciteitsverbruik? We vertellen je alles!

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
type elektrische meter

Tweevoudige elektriciteitsmeters: een manier om geld te besparen?

Wat is een tweevoudige meter?

Wist je dat er verschillende manieren zijn om elektriciteit te besparen? Je hebt al gehoord over het opsporen van energieverslindende apparaten,isolatie, eco-verantwoordelijke gedrag, enz …Het is tijd om de tweevoudige meter hierbij te vermelden.

Concreet maakt een meter van dit type het mogelijk om het elektriciteitsverbruik van een woning op te splitsen in twee tarieven: een dagtarief en een nachttarief. Dit tarief, ook wel bekend als de "daluren", is veel goedkoper dan het piek (dag) tarief. Bovendien is het ook van toepassing in het weekend en op feestdagen.

Als je dus energie wil besparen, zal je met beide tarieven rekening moeten houden. Hiervoor kan je gebruik maken van nachten, weekends en vakanties om bepaalde "energieverslindende" toestellen te gebruiken.

Niet iedereen heeft echter een tweevoudige elektriciteitsmeter. Dus voordat je begint en contact opneemt met jouw netbeheerder, is het essentieel om jezelf de juiste vragen te stellen.

Is de tweevoudige meter iets voor jou?

In hoeverre stemt het overeen met jouw elektriciteitsverbruik?

In de eerste plaats hangt het af van je elektriciteitsverbruik. De installatie van een tweevoudige meter is een investering. Dus voordat je je laat meeslepen, is het belangrijk om je verbruik tijdens de daluren te analyseren. Als je alleen overdag elektriciteit verbruikt, verandert een tweevoudige meter je energierekening niet. Je hebt dus geïnvesteerd in een systeem dat niet overeenkomt met je verbruiksgewoonten.

Een goede inschatting maken van je consumptie is het geen hogere wetenschap! Je hoeft alleen maar te rekenen ...

 

tweevoudige elektriciteitsmeter
Hoe bereken je je elektriciteitsverbruik?
  1. Lees de meterstand af aan het begin en einde van de daluren en in het weekend.. Doet dit elke dag gedurende een week. Merk op dat door de week de daluren tussen 22.00 uur en 7.00 uur liggen. Voor het weekend geldt het nachttarief van vrijdag 22 uur tot maandag 7 uur.
  2. Bereken je verbruik volgens de standen die je hebt afgelezen. Om een idee te krijgen van je jaarlijkse consumptie, vermenigvuldig je vervolgens het verkregen getal met 52 (aantal weken/jaar)
  3. Schat de besparing in die je zou kunnen maken door te kijken naar het tarief van je elektriciteitsleverancier.

Hoe snel is het rendement op de investering?

Tot slot is er maar één vraag die je jezelf moet stellen: kan je met de besparingen die je zou kunnen realiseren de kosten van het installeren van een tweevoudige meter snel afschrijven? Als het antwoord ja is, dan is er geen tijd meer te verliezen. Neem direct contact op met je netwerkbeheerder en hij zal je installatie komen aanpassen.

Hoe bespaar je geld met een tweevoudige meter?

Om je energierekening te verlagen, moet je, als je een tweevoudige meter hebt, natuurlijk het gebruik ervan optimaliseren. Hoe? Door simpelweg voorrang te geven aan het gebruik van bepaalde huishoudelijke apparaten tijdens de daluren. Verander dus je gewoontes en profiteer van nachten en weekenden om je wasmachine op volle toeren te laten draaien, je vaatwasser, droger te gebruiken, je telefoon, laptop, elektrische auto, enz. op te laden …

 

Hoe werkt mijn elektriciteitsmeter?

Ontdek onze gebruikershandleiding voor elektrischemeters!