Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe werkt de simulator?

Hoe werkt de simulator?

Om het bedrag van je energiefactuur te kunnen inschatten heeft TotalEnergies drie belangrijke gegevens nodig:

  1. Je energieverbruik (in kWh) voor elektriciteit en/of gas
  2. Je postcode, want de taksen kunnen verschillen per gewest
  3. Je type elektriciteitsmeter, want de tarieven verschillen per type (enkelvoudig, tweevoudig of -zeldzamer- uitsluitend nacht)

De laatste twee gegevens kun je vrij eenvoudig geven, maar je energieverbruik valt soms moeilijk te achterhalen. Daarom biedt TotalEnergies je een simulator waarmee je heel snel een schatting van je maandelijkse factuur berekent.

Dit artikel licht de twee mogelijke situaties toe.

 

Je kent je verbruik

Met behulp van een oude eindafrekening van TotalEnergies of van je vroegere energieleverancier vind je heel gemakkelijk je energieverbruik voor elektriciteit en/of gas terug.

Ga met deze cijfers naar onze simulator en klik op 'Ja' bij de vraag (Ken je je verbruik?'. Geef je verbruik in en de simulator zal meteen een schatting geven van je maandelijkse factuurbedrag.

De simulator vermenigvuldigt in dit geval simpelweg het aantal kWh met de voorgestelde prijs per kWh voor elk tarief.

Je hebt dan enkel nog voor het tarief te kiezen dat het beste aansluit bij jouw behoeften en je kunt je inschrijving afronden.

 

Je kent je verbruik niet

Misschien ken je je verbruik niet en heb je ook geen oude eindafrekening bij de hand. Geen probleem, ook in dat geval helpt de simulator van TotalEnergies om een schatting van je maandelijkse factuur te berekenen.

Hoe werkt het?

Ga naar onze simulator en klik op 'Nee' bij de vraag 'Ken je je verbruik?'.

Om je een zo nauwkeurig mogelijke schatting van je verbruik te geven, vragen we je om een aantal vragen te beantwoorden. Factoren zoals je type woning (huis of appartement), de grootte van je woning en het type verwarming zijn allemaal van invloed op je energieverbruik. Op die manier zal onze simulator je verbruik zo goed mogelijk inschatten.

Zodra je verbruiksvolume is ingeschat, zal de simulator dit aantal kWh vermenigvuldigen met de prijs per kWh om een idee te krijgen van je maandelijkse factuur voor elk tarief.

Je hoeft dan enkel nog het tarief te kiezen dat het beste aansluit bij jouw behoeften en je kunt je inschrijving afronden.

 

Welke berekeningsmethode gebruiken wij ?

 

Bij TotalEnergies gebruiken we sinds het najaar 2022 de “VREG” methode. Deze berekeningsmethode gebruikt de verwachte energieprijzen voor de komende twaalf maanden, op basis van de beschikbare gegevens op de energiemarkt. Het voordeel van deze methode is dat het toelaat om een prijssimulatie te maken dat zo dicht mogelijk bij de realiteit ligt en om bijgevolg onaangename verrassingen te voorkomen op het moment van de jaarlijkse afrekening.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op