Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe weet je wat je jaarlijkse verbruik is?

Hoe weet je wat je jaarlijkse verbruik is?

Je bent van leverancier veranderd en hebt ondertussen nog geen afrekening ontvangen van TotalEnergies

Zolang je geen afrekening hebt ontvangen van TotalEnergies, kennen we je werkelijke jaarlijkse verbruik niet. Toen je van leverancier bent veranderd, hebben we een schatting van je werkelijke jaarlijkse verbruik ontvangen op basis van je werkelijke verbruik in het verleden.

Doorgaans is het verbruik dat je ziet in de details van je eerste voorschotfactuur dan je werkelijke jaarlijkse verbruik.

 

Je bent verhuisd en hebt ondertussen nog geen afrekening ontvangen van TotalEnergies

Aangezien je op dit leveringspunt nog nooit een afrekening hebt ontvangen, is de netbeheerder niet op de hoogte van je werkelijke verbruik.

In dat geval doet hij een schatting aan de hand van een gewogen gemiddelde van het historische verbruik van de woning (een gemiddelde over de laatste 3 jaar). Bij nieuwbouw baseert de netbeheerder zich op een gestandaardiseerde schatting van het verbruik.

Maak je echter geen zorgen. Als je te weinig of te veel aan voorschotten hebt betaald (dus als de schatting te laag of te hoog was), wordt dat geregulariseerd via je volgende jaarlijkse afrekening. Houd er rekening mee dat je een volledig jaar moet hebben verbruikt om je werkelijke jaarlijkse verbruik te kennen.

Als je je meterstanden correct hebt doorgegeven aan je netbeheerder, is het verbruik dat na deze afrekening op je voorschotfacturen staat (in de details van de voorschotfactuur volgend op de afrekening), gebaseerd op deze regularisatie en dus op je werkelijke jaarlijkse verbruik.

Als je denk dat het verbruik op je voorschotten niet correct is en je liever niet wacht tot je afrekening, dan kun je je verbruik wijzigen in je klantenzone, in de rubriek ‘mijn facturen’.

 

Je hebt al een afrekening ontvangen van TotalEnergies

Als je al een afrekening ontvangen hebt van TotalEnergies en je je meterstanden correct hebt doorgegeven (of als de netbeheerder deze is komen opnemen), dan is het verbruik op je voorschotfacturen daarop gebaseerd en dus gelijk aan je werkelijke verbruik.

Je vindt je jaarlijkse verbruik in de details van de voorschotfactuur na deze afrekening. Houd er rekening mee dat je een volledig jaar moet hebben verbruikt om je werkelijke jaarlijkse verbruik te kennen.

 

Onze tips voor een lager energieverbruik

We schrijven heel wat artikels om je energieverbruik te verlagen. Ga daarom zeker eens langs op onze blog. Neem bijvoorbeeld zeker eens een kijkje in dit artikel.

Nog steeds hulp nodig?

Neem contact met ons op