Overslaan en naar de inhoud gaan

10 mythes over het capaciteitstarief

Krijg jij het ook al warm als het over het nieuwe capaciteitstarief gaat? Nergens voor nodig! Er doen heel wat hardnekkige verhalen de ronde, waarvan een groot deel helemaal niet klopt. Daarom scheppen we graag voor eens en altijd klaarheid, en ontkrachten we een aantal hardnekkige mythes.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Les nouvelles mesures du gouvernement belge pour alléger la facture énergétique

1. Het capaciteitstarief komt extra boven op de huidige factuur.

NIET WAAR

Het capaciteitstarief is in feite een andere berekening van energieregulator VREG voor de bestaande netwerkkosten. Hierdoor dragen alle Vlaamse huishoudens en professionelen met een aansluiting op het laagspanningsnet evenredig bij in de netwerkkosten. Het is dus zeker geen extra tarief op je elektriciteitsfactuur!

2. Het capaciteitstarief telt alleen voor wie een digitale meter heeft.

NIET WAAR

Iederéén betaalt het capaciteitstarief. Omdat een analoge meter geen maandpieken kan meten, wordt het bedrag anders berekend. Deze verbruikers betalen een vast minimumbedrag dat overeenkomt met een minimale maandpiek van 2,5 kW. Een digitale meter kan wel je maandpiek meten waarop het capaciteitstarief wordt toegepast, ook met een minimum van 2,5 kW.

3. Het maakt niet meer uit of ik zuinig ben met energie.

NIET WAAR

Het capaciteitstarief is van toepassing op de distributiekost. Je factuur bestaat nog altijd voor het grootste deel uit verbruikskosten, uitgedrukt in kWh. Wil je besparen? Dan loont het zeker om minder te verbruiken!

4. Ik heb een 3-fasige aansluiting, dus ik betaal meer.

NIET WAAR

Het capaciteitstarief wordt berekend op de maandpiek gemeten door je digitale meter. Het is wel zo dat het risico op hogere verbruikspieken groter is bij een 3-fasige aansluiting. Je moet er dus goed op letten hoe je je energie verbruikt.

5. Ik mag mijn elektrische toestellen niet meer tegelijk gebruiken.

DEELS WAAR

Zet gerust de radio of tv aan tijdens het koken of strijken. Maar een elektrisch of vitrokeramisch vuur kan voor een hoge piek zorgen in combinatie met bijvoorbeeld een wasmachine, vaatwasser of droogkast. Probeer die dus afzonderlijk te gebruiken.

Voor ‘grootverbruikers’, zoals een elektrische wagen met laadpaal, warmtepomp, airco, jacuzzi of sauna is het wél cruciaal om je verbruik te spreiden. Stuur je toestellen slim aan, laad je wagen zoveel mogelijk traag op of investeer in zonnepanelen, eventueel met (slimme) thuisbatterij.

6. Ook de injectiepieken van mijn zonnepanelen tellen mee voor het capaciteitstarief

NIET WAAR

Het capaciteitstarief is enkel van toepassing op de afname van elektriciteit, en telt dus alleen voor verbruikspieken.

7. Een piek in de vroege avond kost meer

NIET WAAR

Voor de berekening van de distributiekosten maakt het niet uit op welk moment je hoogste maandpiek valt. Enkel de hoogte van de piek speelt hierbij een rol.

8. Mijn maandpiek = som van de vermogens van alle elektrische toestellen die ik samen aanzet

NIET WAAR

Niet al je toestellen staan een kwartier lang aan en ze werken ook niet constant op maximaal vermogen. Er zijn trouwens toestellen die constant blijven draaien, zoals je koelkast en diepvriezer. Met dat vermogen moet je ook rekening houden. De maximale vermogens van je toestellen zijn dus zeker geen exacte referentie voor je maandpiek.

9. Voor pieken boven 2,5 kW betaal ik een hoger tarief

NIET WAAR

De ondergrens van 2,5 kW dient om ervoor te zorgen dat iedereen een minimumbijdrage betaalt aan de distributiekosten. Voor elke kW van je verbruikspiek is het capaciteitstarief hetzelfde.

10. Het capaciteitstarief is nadelig voor elektrische wagens

NIET WAAR

Integendeel, je krijgt zelfs meer mogelijkheden dan voordien om te besparen op je energiefactuur. Door je verbruik maximaal te spreiden, een slimme laadpaal strategisch aan te sturen en traag te laden, zal je energiefactuur wellicht dalen dankzij het capaciteitstarief.

Wil je weten hoe je je energiepiek zo laag mogelijk kunt houden? Lees dan hier onze handige tips.