Overslaan en naar de inhoud gaan

Ventilatieruimtes isoleren: wat zijn de mogelijkheden?

Zoals we al uitlegden in ons artikel over de voordelen van vloerisolatie, beïnvloedt de temperatuur van de muren je wooncomfort. Wat kun je eraan doen? En welke isolatietechnieken zijn mogelijk?

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
vide ventile de l'extérieur

Is je huis gebouwd op een kruipruimte? Een dergelijke lege ruimte of ‘vide’ bood in het verleden een aantal voordelen:

Ventilatieholtes zijn meestal 70-80 cm hoog. Ze vormen een natuurlijke buffer van lucht tussen de vochtige ondergrond en de vloer van je woning. Ze zorgen voor een goede ventilatie van je huis en kunnen een aantal problemen (zoals vocht) helpen voorkomen.

Om condensvorming in de onderbouw te voorkomen moet het ventilatiesysteem echter een uitgang naar buiten hebben. En dan krijg je dus koude voeten!

Welke materialen kun je het beste gebruiken om je ventilatieholtes te isoleren?

 

'Harde' isolatiematerialen

Onder de zogenaamde 'harde' materialen vallen de PUR-, PIR-, EPS- en XPS-platen. TotalEnergies raadt PUR- of PIR-platen aan. Waarom? Simpel: deze materialen bieden momenteel de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Wat zijn de voordelen?

  • Eenvoudig te plaatsen: deze platen zijn erg licht.
  • Bestand tegen vocht: dat is essentieel voor een kelder of ventilatieholte, om de hierboven aangehaalde redenen.
  • Esthetische redenen:isolatieplaten zijn mooi vlak en vullen het volledige oppervlak.

Het duurt wel wat langer om de isolatie aan te brengen, want je moet de platen met pennen of lijm vastzetten.

 

PUR-isolatieschuim

Voor PUR-schuim geldt het omgekeerde. Isoleren met schuim gaat heel snel: meestal ben je in minder dan een dag klaar!

Expansieschuim (zoals PUR) is ideaal als er bijvoorbeeld veel leidingen blootliggen. Je kunt het schuim over het gehele oppervlak aanbrengen, en de ruimte tussen de buizen wordt mooi opgevuld.

Deze isolatiemethode garandeert ook een hoge energie-efficiëntie. Het schuim bestaat immers uit één enkele laag, zonder naden en/of verbindingsstukken.

Het is ook zo dat de temperatuur in de ventilatieholtes in de winter niet onder nul mag zakken, anders loop je het risico dat je leidingen bevriezen (water, gas, elektriciteit ...). Gebruik je isolatieschuim, dan zijn de leidingen ook meteen geïsoleerd.

 

En glaswol?

Glaswol is een isolatieklassieker, maar dit materiaal is niet geschikt voor de isolatie van ventilatieholtes. Glaswol heeft namelijk één groot probleem: het is niet bestand tegen vocht. Zonder bescherming zal glaswol de condens in de ventilatieruimte absorberen. De hele structuur moet dan meer gewicht dragen.

Je kunt dan ook beter voor een ander materiaal kiezen. Er zijn isolatiematerialen op de markt die betere energieprestaties leveren dan glaswol, zonder dat je al te diep in je portemonnee hoeft te tasten!

Hoeveel kost het nu eigenlijk om een ventilatieholte te isoleren?

Ik wil graag een offerte