Zwembad en jacuzzi: de hele zomer genieten, zonder onaangename verrassingen wanneer de factuur komt
Lockdowns, telewerk, wisselvallige reisbeperkingen … Het gaf ons stof tot nadenken over ons leven thuis, onze vrije tijd en onze vakanties. Misschien kwam je zelfs in de verleiding om een jacuzzi of zwembad te plaatsen, om die zomermaanden thuis wat leuker te maken. Maar hoe voorkom je onaangename verrassingen op de elektriciteitsfactuur? En hoe hou je de voetafdruk van deze installaties zo klein mogelijk?
Een zwembad of jacuzzi thuis is een luxe, dat staat vast. Maar daar wij gaan geen oordeel over vellen. Je hebt het recht om van je zomer te genieten zoals jij dat wilt. We twijfelen er ook niet aan dat je dit op de meest verantwoorde manier wilt doen. Hier dus een paar opties om met volle teugen van de zon te genieten en donderwolken weg te houden.
Zwembad: hoe voorkom je dat je factuur overstroomt?
Pomp, filters en vooral verwarming … Nog voor je goed en wel van je zwembad kunt genieten, kan je elektriciteitsfactuur al overstromen. Een elektrische voorverwarmer verslindt energie en systemen die op fossiele brandstoffen werken, hebben sowieso een impact op het milieu. Ze vervangen is niet per se nodig. Maar er zijn wel back-upoplossingen die je er minder afhankelijk van maken.
1. Het isolerend bubbelzeil om op het water te leggen.
Overdag versterkt het de zonnestralen en ‘s nachts houdt het de opgeslagen warmte vast. Afhankelijk van de kwaliteit van het zeil kan het de watertemperatuur met 2 tot 5 °C verhogen en je nood aan verwarming halveren. Het beschermt ook tegen vuil, verdamping van het water en de groei van algen en bacteriën. Weet wel dat zo’n zeil is gemaakt van aardoliederivaten. Verleng de levensduur door te investeren in een dik zeil (400 micron) en een oproller.
2. De warmtepomp.
Een warmtepomp houdt de warmte uit de omgevingslucht vast, gratis en eindeloos hernieuwbaar. Maar ze doet dat ook met de warmte uit water of de bodem. Ze verbruikt drie tot vijf keer minder energie dan een conventioneel verwarmingssysteem, maar de temperatuur stijgt ook trager (met 1 tot 2 °C per dag). Reken toch een investering van 1500 tot 3000 euro bij aankoop.
Denk eraan je voorschot aan te passen om onaangename verrassingen te voorkomen
Mijn voorschot aanpassen3. Verwarming op zonne-energie.
Het principe: het water van het zwembad stroomt door de zwarte buizen van een op de grond geplaatste zonnemat en wordt zo verwarmd. Een betaalbare oplossing waarvoor je enkel de energie van de zon nodig hebt. Maar dan moet die wel genoeg schijnen natuurlijk.
Als je thuis zonnepanelen hebt, kan je er natuurlijk van profiteren om met de elektriciteit die je op piekmomenten opwekt je elektrische voorverwarmer te voorzien van 100% groene stroom.
Jacuzzi. Echt ontspannen begint met een paar slimme vragen.
Je hebt natuurlijk geen zin om je relaxmomenten in je heerlijke jacuzzi te laten verpesten door het koud zweet dat je uitbreekt als je aan je elektriciteitsverbruik denkt. Stel jezelf dus de juiste vragen. Wat bepaalt het elektriciteitsverbruik van een jacuzzi?
Geen grootheidswaanzin.
Het eerste criterium om rekening mee te houden, is het watervolume. Hoe groter je jacuzzi, hoe meer water je zult moeten verwarmen. Dat spreekt voor zich. Het heeft dus geen zin om een bubbelbad voor acht personen te kopen als je er maar met twee in zult zitten.
Laat de thermostaat met rust.
Vaak kan je het water van een jacuzzi verwarmen tot 40 °C. Maar de meeste gebruikers verkiezen toch een aangename 34 tot 36 °C. Heb je de ideale temperatuur gevonden? Handhaaf die dan en vermijd zo een jojo-effect. De temperatuur van het water verhogen of verlagen kost energie. En denk eraan je bubbelbad meteen na gebruik af te dekken met een isolerend zeil. Net als bij je zwembad verlicht je de verwarming van je jacuzzi én je factuur als je een isolerend bubbelzeil, een warmtepomp of een zonnemat gebruikt. Heb je binnen genoeg plaats voor een jacuzzi? Het warmteverlies zal daar natuurlijk ook minder zijn.
Onmisbaar, nuttig en bijkomstig.
Je hebt de onmisbare opties zoals de filterpomp, en de nuttige functies zoals de blower die belletjes maakt. Maar sommige jacuzzi’s hebben ook meer bijkomstige opties zoals massagetoestellen en andere functies voor muziek of licht. Ook dat verbruikt allemaal. Aan jou om te bepalen wat écht belangrijk is.
Gemiddeld kost een jacuzzi 1 tot 1,5 euro per dag aan elektriciteit.
3 tips om het stroomverbruik van je jacuzzi te verminderen.
Een frisse duik voor iedereen
Kondigt de weerman mooi weer aan? Zin in een verfrissende duik, of om ‘ns voor een dag, een weekend of iets langer van decor te veranderen en helemaal te herbronnen? Een zwembad past helaas niet in elk budget. Maar zwemmen in de natuur, dát kan gelukkig (vaak) gratis! Er gaat niets boven een meer, een rivier of de zee om heerlijk in te plonzen. Inspiratie nodig? Bekijk waar je in Vlaanderen kunt wildzwemmen en let in België ook op Blue Flag, een internationaal kwaliteitslabel voor duurzaam toerisme en duurzame recreatie.
Hou je meter in de gaten en pas je voorschot zo nodig aan in je klantenzone. Zo vermijd je onaangename verrassingen wanneer de eindafrekening in de brievenbus valt.
Pas je voorschot aan