Overslaan en naar de inhoud gaan

3 tips om het stroomverbruik van je jacuzzi te verminderen

Even ontspannen na een lange werkdag? Dan is de aankoop van een jacuzzi wellicht DE oplossing! Het enige probleem is het energieverbruik van een spa. Als je het gebruik ervan niet optimaliseert, loop je het risico dat je energierekening flink de hoogte in schiet... Hoe pak je dit best aan, welke acties moet je ondernemen om het stroomverbruik van je jacuzzi te beperken?

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
consommation électrique jacuzzi

Klassieke buitenjacuzzi

Voor een klassieke buitenjacuzzi van 1000 liter met een voorverwarmer van 3000 Watt en een gebruik van 2x/week, moet je rekenen op 700 euro kosten per jaar..

Source : https://bit.ly/2StgfuA

 

Plannen voor een jacuzzi? Denk eraan om je voorschotten aan te passen zodat je jaarlijkse afrekening niet te hoog is!

Ik verander het bedrag van mijn voorschotten
uitsplitsing van het energieverbruik voor het gebruik van intex opblaasbare spa's

Opblaasbare jacuzzi type Intex

Voor een opblaasbare jacuzzi van het type Intex van 1000 liter die om de twee dagen wordt gebruikt, moet je rekenen dat je 6,60 kWh per dag ofwel 1€ per dag stroom verbruikt. Dit komt neer op 365 € elektriciteitskosten per jaar.

Source : https://bit.ly/3fjbRHk

 

 

 

 

Jacuzzi: beperk de impact op de rekening in 3 stappen

Maar hoe kun je je ecologische voetafdruk beperken of het stroomverbruik van je jacuzzi verminderen? Hier zijn enkele eenvoudige dingen die je kunt doen:

1- Voorkom warmteverlies

Om je verwarmingssysteem niet te veel te belasten, moet je eraan denken om het water niet te laten afkoelen: 

Schakel de zuinige energiemodus in

Als je je jacuzzi niet gebruikt: kies voor de eco-modus. Het uitschakelen van je spa is alleen nuttig als je een aantal weken weggaat. Waarom? Omdat je elke keer dat je hem gebruikt veel energie zult moeten verbruiken om het water weer op te warmen. Ga ervanuit dat je jacuzzi altijd ter beschikking moet staan op een temperatuur van 38 graden!

couvercle de jacuzzi pour éviter la perte de chaleur

Een thermische deken of hoes tegen de wind

Staat je jacuzzi buiten? Buitenjacuzzi's hebben het vervelende nadeel dat ze aan de wind worden blootgesteld! Je pomp zal dus constant meer warmte moeten afgeven om het water op temperatuur te houden. Investeer in een thermische deken of hoes om tussen elk gebruik op je spa te leggen. Met deze eenvoudige gewoonte kun je het water op de juiste temperatuur houden.

/ !\De must? Een dikke, stijve deken van minstens 10 cm dik / !\

Meilleur endroit pour installer un jacuzzi

2- Kies de beste plek om je jacuzzi te plaatsen

Weet je niet goed waar je je jacuzzi moet installeren? De beste plaats om je spa te installeren, is uit de zon. Vermijd plaatsen die aan de wind maar ook aan de zon zijn blootgesteld. Waarom? Omdat de zonnestralen het materiaal van het bassin en de warmtepomp kunnen beschadigen, dit kan leiden tot oververhitting. De ideale locatie voor je spa? Een tuinhuisje.

 

3- Controleer of de kuip goed geïsoleerd is

Een goede isolatie van de kuip van de jacuzzi houdt het water op de juiste temperatuur. Controleer de gebruikte materialen. Heeft de fabrikant maar één aluminiumplaat gebruikt? Dan is de kans groot dat je jacuzzi niet voldoende geïsoleerd is. Kies liever een geïsoleerde kuip met isolatieschuim. Wees gerust: als dit niet het geval is, kun je deze isolatie na aankoop nog verbeteren!

Met deze tips zou het stroomverbruik van je jacuzzi aanzienlijk moeten dalen! Geen gedoe meer, nu kun je beginnen genieten!

Jacuzzi, spa: hoeveel kost zoiets?

Laten we bij het begin beginnen... Wat verbruikt een jacuzzi nu eigenlijk? Hoe kun je de kosten voor een heel jaar berekenen?

Het is moeilijk om een nauwkeurige en gedetailleerde schatting te geven want er zijn zoveel criteria die meespelen. De klimatologische omstandigheden, het vermogen van je verwarming, het type spa, de soorten jets en het watervolume zijn slechts enkele parameters waarmee je rekening moet houden. Daarom raden we je aan om een online simulator te gebruiken om het stroomverbruik van je jacuzzi, spa te berekenen. Meestal zijn deze rechtstreeks terug te vinden op de sites van de verkopers.  Toch hebben we twee concrete voorbeelden voor je uitgewerkt om je een idee te geven.