Zonnepanelen en een thuisbatterij: de ideale combo in Vlaanderen
Heb je zonnepanelen? Dan wek je heel wat energie op, misschien zelfs meer dan je verbruikt. Er zijn dan twee slimme tactieken om die energie niet verloren te laten gaan: geoptimaliseerde zelfconsumptie én een thuisbatterij. We vertellen je graag waarom het een goed idee is om zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij als je in Vlaanderen woont.
Minder afhankelijk van de energieprijzen
Je kon er de afgelopen tijd niet omheen: de energieprijzen bereikten ongeziene hoogtes. Een manier om er minder last van te hebben, is het produceren van je eigen energie met behulp van zonnepanelen. Maar dan is het wel een kwestie van die opgewekte energie goed te verbruiken, zodat je zo weinig mogelijk elektriciteit moet aankopen. Je wil uiteraard een maximaal rendement, om de aankoopprijs van je zonnepanelen zo snel mogelijk terug te verdienen en je energiefactuur te verlagen.
In Wallonië kan je nog je voordeel halen uit de terugdraaiende teller, zelfs als je een digitale meter hebt. En in Brussel krijg je een deel van de overtollige energie terugbetaald in groenestroomcertificaten. In Vlaanderen heb je enkel nog een compensatie bij een terugdraaiende teller. Bij een digitale meter heb je die voordelen niet meer. Je kan dus de energie die je te veel produceert maar beter bijhouden en bijvoorbeeld ’s nachts inzetten. Daarom is een thuisbatterij een goede investering.
Wanneer is een thuisbatterij écht interessant?
In principe is een thuisbatterij voor elke zonnepaneeleigenaar met een digitale meter interessant, al moet je wel rekening houden met de aankoopprijs. Er zijn verschillende opties op de markt, naargelang de grootte van je zonnepaneelinstallatie: van 5 kWh tot 15 kWh en meer. Voor een gemiddeld gezin is een batterij van zo’n 10 kWh aangewezen. Heb je een elektrische wagen? Die heeft gewoonlijk een batterij van ca. 80 kWh. Een thuisbatterij is dan spijtig genoeg niet voldoende om deze met regelmaat op te laden.
De terugverdientijd van een thuisbatterij is momenteel een tiental jaar. De levensduur loopt inmiddels wel op tot zowat 10.000 oplaadcyclussen of 15 jaar. Ga vóór de aankoop dus na of een thuisbatterij voor jou een voordelige optie is, en welke voor jou dan het meest geschikt is. Een thuisbatterij biedt meer zekerheid als de energieprijzen stijgen.
Tip! Wil je maximaal inzicht in je energieproductie en -opslag? Je kan bij bijvoorbeeld Huawei-batterijen makkelijk zien hoe vol je batterij is, via de ledlampjes op de batterij zelf en een handige app.
Wat met je energiecontract?
Vergis je niet: ook als je een thuisbatterij hebt, moet je nog een energiecontract afsluiten. Je batterij doet immers dienst als een buffer, maar er gaan altijd periodes zijn waarin je toch nog energie moet aankopen. Zo produceer je in de winter zelf erg weinig energie, sowieso nooit voldoende om aan je volledige energieverbruik als gezin te voldoen.
In de zomer zal je dan weer een pak meer energie opwekken met je zonnepanelen dan je nodig hebt. En die sla je dus op in je thuisbatterij, voor later gebruik. Maar een aansluiting op het distributienetwerk is dus altijd nodig.
Overweeg je een thuisbatterij aan te kopen?
Vraag meteen een offerte