Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonnepanelen blijven rendabel in Brussel

Er beweegt wat in Brussel op het vlak van zonnepanelen. Na het einde van het compensatiemechanisme voor het gedeelte 'netkosten' volgt een mogelijke daling van de groenestroomcertificaten in april 2020. Zet dit een rem op de rendabiliteit van zonnepanelen? 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
zonnepanelen of een dak

Zonnepanelen doen het goed in Brussel. Toch zijn er een aantal maatregelen waardoor mensen mogelijk gaan twijfelen om panelen te plaatsen. We kunnen iedereen echter geruststellen: zonnepanelen blijven een interessante investering in de hoofdstad. Met een rendement van meer dan 15% en een terugverdientijd van 4 jaar is Brussel zelfs het beste gewest om zonnepanelen te plaatsen. 

Daling van de groenestroomcertificaten in Brussel? 

Sinds 2018 pleit de Brusselse regulator Brugel ervoor om het aantal certificaten terug te schroeven. Brussel is het laatste gewest dat prosumers deze stimulans biedt om een terugverdientijd van 7 jaar te garanderen.

Door de dalende prijs van zonnepanelen en de stijging van de elektriciteitsprijs bedraagt de terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie op dit moment ongeveer 3 jaar. Brugel wil het aantal groenestroomcertificaten dat wordt toegekend per geproduceerd MWh, met 20% verminderen. Voor een kleine installatie (vermogen lager dan 5 kWp) krijg je dan 2,4 certificaten per MWh in plaats van 3 vandaag.

Dat is overigens een voorstel dat de nieuwe Brusselse minister van Energie nog moet goedkeuren. De maatregel geldt ook enkel voor installaties vanaf 1 april 2020. Er is dus geen sprake van terugwerkende kracht.

Ondanks de mogelijke daling van het aantal groenestroomcertificaten blijft Brussel het enige gewest met steunmaatregelen voor prosumers. Meer nog: het is de meest gulle regio van heel Europa op het vlak van subsidies voor zonnepanelen. Met 2,4 certificaten per MWh is een installatie op 6 jaar tijd terugverdiend

 

Einde van het compensatiemechanisme voor zonnepanelen in Brussel

Een andere maatregel is wel al definitief: het einde van het compensatiemechanisme voor het gedeelte 'netkosten' vanaf 1 januari 2020.

Wat betekent dit concreet? Vroeger betaalde een prosumer netkosten op het verschil tussen het aantal geïnjecteerde kWh en het aantal van het net afgenomen kWh. Als je dus 3000 kWh injecteerde en 3500 kWh afnam, betaalde je enkel netkosten voor de resterende 500 kWh. Vanaf 1 januari betaal je netkosten voor de volledige 3500 kWh. Brugel houdt dus niet langer rekening met de stroom die je injecteert in het net.

Onze tip: probeer waar mogelijk je elektriciteit zo veel mogelijk te verbruiken wanneer je energie produceert. Je kunt bijvoorbeeld je wasmachine gebruiken, je boiler instellen om te werken tijdens de uren dat je produceert enz.

De compensatie op het energiegedeelte blijft echter van toepassing. Ter herinnering: je elektriciteitsfactuur bestaat uit verschillende kosten: energie, netkosten en belastingen.

De meest rendabele investering 

In Brussel blijven zonnepanelen een interessante investering. De impact van de bovenstaande maatregelen blijft zeer beperkt. De stopzetting van het compensatiemechanisme brengt de terugverdientijd van 4 naar 5 jaar. Als de maatregel goedgekeurd wordt om het aantal groenestroomcertificaten terug te schroeven, bedraagt de terugverdientijd 6 jaar.

Onze tip? Vraag nu een offerte en profiteer nog van het huidige systeem van groenestroomcertificaten om je investering op 5 jaar tijd terug te verdienen.

 

Wil je besparen op je elektriciteitsfactuur?

Vraag ons om advies!