Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke apparaten verbruiken het meeste energie in huis?

Op het vlak van energieverbruik is het ene apparaat het andere niet. Sommige apparaten verbruiken meer elektriciteit dan andere. Laten we dus genadeloos op jacht gaan naar de energieverslinders die je rekeningen de hoogte in duwen!

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
four allumé qui consomme de l'énergie

Zijn energieverslindende apparaten je huis binnengedrongen?

Wat betekent de term "energieverslinder"?

Energieverslinder? Een woord dat rechtstreeks afstamt uit de wereld van de dinosauriërs? Welnee! Over het algemeen spreekt men van "energieverslinders" voor apparaten en woningen die veel energie verbruiken. Zie je waar we het met je over willen hebben? Deze apparaten verbruiken zonder waarschuwing een heleboel elektriciteit. Wordt het geen tijd om ze te temmen en ze te leren herkennen?

Wasmachine, droger, televisie, computer, stofzuiger, al deze apparaten zijn perfect geïntegreerd in je dagelijkse leven. Heel vaak is het moeilijk te zeggen wat ze jaarlijks verbruiken aan energie. Ook al hebben we wel vaag een idee van hoeveel watt ze verbruiken.

Welke apparaten verbruiken de meeste elektriciteit in je huis?

1-Verwarming

Als we even een kort overzicht maken, zien we dat verwarming de grote boosdoener is, en meer bepaald elektrische verwarming. Wist je dat ongeveer 50% van het jaarlijkse energiebudget naar verwarming gaat? Daarom is dit zeker het eerste punt dat we moeten analyseren. Stel jezelf de juiste vragen: welke systemen gebruik je om je huis te verwarmen? Is je cv-ketel toe aan onderhoud? Is je woning goed geïsoleerd?

2-Elektrische ovens en kookplaten

De tweede podiumplaats is voor elektrische ovens en kookplaten. Wie kookt op elektriciteit, moet weten dat elke kookplaat goed is voor een jaarlijks verbruik van 500 tot 1000 kWh. 

3- De koelkast

Wist je dat de koelkast goed is voor 25 tot 30% van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een gezin? Dit betekent dat ze gemiddeld bijna 350 kWh per jaar verbruikt! Informatie die je niet zomaar over het hoofd mag zien.

4- De vaatwasser

En de laatste op het podium van energieverslindende apparaten: de vaatwasser met een jaarverbruik van 250 kWh.

Helaas zijn de meest energie-intensieve apparaten vaak degene die we het meest in ons dagelijks leven gebruiken. Je kunt ze dus moeilijk missen... Gelukkig bestaan er oplossingen!

Geïnteresseerd in zonnepanelen

Ontdek ons aanbod

De strijd tegen energieverslindende apparaten is begonnen

Als je nu eens zelf je eigen energie produceert? Als je kiest voor een fotovoltaïsche installatie ben je minder afhankelijk van het net en dus van schommelende energieprijzen. Zo verlaag je op lange termijn je energierekening!

  In de tussentijd kun je deze apparaten efficiënt opsporen. Hier zijn enkele tips waarmee je veel energie kunt besparen:

  • Kies bij voorkeur voor huishoudtoestellen van klasse A++ of A+++.
  • Gebruik de functie "ventilatiewarmte" voor je oven. Dit vermindert jouw kooktijden.
  • Kies een pot die even groot is als jouw kookplaat. Ja, je zult veel meer energie besparen! Doe een deksel op je kookpot om de bereiding te versnellen en wacht niet tot de bereiding klaar is om de kookplaten uit te schakelen. Benut hun warmte, zelfs als ze al uitgeschakeld zijn.
  • Wanneer het buiten mooi weer is, hang je was dan buiten te drogen in plaats van je droogkast te gebruiken. De zonnestralen zullen je helpen om je energieverbruik te verminderen.
  • Laat je vaatwasser in "Eco"-modus werken en wacht tot de machine vol zit vooraleer die aan te zetten.
  • Voor je wasmachine kun je opteren voor een wascyclus op 30° om wat energie te besparen.
  gsm en charge qui consomme de l'électricité

  Hoe roep je energieverspilling een halt toe: op 2 eenvoudige manieren.

  Het zijn niet alleen energieverslindende apparaten die stroom verbruiken. Er zijn ook bepaalde dingen die we niet gemakkelijk vanzelf doen…

  Haal je opladers uit het stopcontact.

  Wist je dat een oplader die in het stopcontact blijft zitten, zelfs als hij niet is aangesloten op het apparaat, toch elektriciteit blijft verbruiken? Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een peulenschil, aangezien deze opladers niet veel verbruiken. Maar wie veel mobiele toestellen gebruikt, heeft meestal niet één lader die in het stopcontact blijft zitten, maar een heel arsenaal voor alle verbonden voorwerpen.

  Schakel je apparaten die in stand-by staan beter uit.

  En nu we het hebben over apparaten in stand-by, denken we in de eerste plaats aan de tv. Dus ja, god heeft de afstandsbediening uitgevonden zodat je niet telkens moet opstaan, maar als je stopt met tv kijken, kun je beter toch even opstaan om op de "power"-knop van je tv te drukken in plaats het toestel energie te laten verbruiken.

  Laten we even een voorbeeld geven aan de hand van cijfers:

  Een eenvoudige decoder verbruikt 13W in stand-by (als je de stekker niet hebt uitgetrokken). Als we berekenen hoeveel je bespaart met de decoder uit: 13 x 24u x 365d x 0.25€ (0.25€ per kWh) = 28.5€. Dat is toch al niet slecht, nietwaar?

  Kortom, over een heel jaar bespaar je tientallen euro door je opladers los te koppelen wanneer je ze niet meer gebruikt en door je apparaten uit te schakelen. Meer dan een goede reden, toch?

  Je zult zien dat je een jaar lang veel energie kunt besparen als je enkele eenvoudige handelingen dagelijks uitvoert. Nu je een goed idee hebt van wat het meest stroom verbruikt in een woning, verklaren we de jacht op energievretende apparaten open! 

  Hoe bereken je het elektriciteitsverbruik van je toestellen?

  Meer weten