Overslaan en naar de inhoud gaan

Oude ketel? Opgepast voor schadelijke gassen!

CO of koolstofmonoxide wordt wel eens de stille doder genoemd. Het reuk- en kleurloos gas ontstaat bij een onvolledige verbranding. Mogelijke oorzaken? Een brander die niet goed werkt, een slecht geïnstalleerd of onderhouden toestel, een schoorsteen die onvoldoende trekt.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Een koppel installeert rookmelders

Alle brandstoffen hebben een risico op CO-vergiftiging

Elk jaar opnieuw eist CO verschillende mensenlevens. Veel mensen denken bij een CO-vergiftiging spontaan aan steenkool of petroleum, maar het risico doet zich voor bij alle brandstoffen, dus ook bij aardgas, hout, stookolie, butaan, propaan en zelfs pellets. Je veiligheid en je gezondheid hangt in de eerste plaats af van het type ketel dat je gebruikt.

  • Heb je een moderne ketel met aparte buizen voor de aanvoer van lucht en de afvoer van verbrandingsgassen, een zogenaamde gesloten ketel? Dan is er in principe genoeg zuurstof voor een goede verbranding. Ook de verbrandingsgassen worden dan veilig afgevoerd.
  • Moderne gesloten ketels hebben een extra beveiliging die de ketel automatisch uitschakelt wanneer er door een storing koolstofmonoxide (CO) zou ontstaan.

Is je verwarming toe aan een onderhoud?

Schakel een erkende technicus in!

Oudere (half-)open ketel? Ventileren is de boodschap!

Oudere ketels hebben meestal wel een afvoer van verbrandingsgassen maar geen aparte buis voor de luchtaanvoer. Het risico op schadelijke gassen is dan reëel. In dat geval is een goede ventilatie onmisbaar. Waarom? Omdat een (half)open installatie de zuurstof uit de lucht haalt om het gas te verbranden.

Als die luchttoevoer onvoldoende is, komen er om te beginnen verbrandingsgassen vrij als stikstofoxiden (NOx) en CO2. Die kunnen je luchtwegen irriteren. Veel erger is het risico op onvolledige verbranding: wanneer er te weinig zuurstof is, ontstaat het schadelijke gas koolmonoxide (CO). Hoe je CO-vergiftiging nu het beste kunt vermijden?

  • Zorg voor een permanente aanvoer van verse lucht met kieren en ventilatieroosters.
  • Laat je toestel installeren en onderhouden door een erkende technicus. Toestellen op stookolie moeten elk jaar gecontroleerd worden, voor aardgas volstaat een tweejaarlijkse controle.
  • Controleer of de schoorsteen voldoende trekt, zodat de verbrandingsgassen goed kunnen verdwijnen.
  • Opgelet met bijverwarmingskachels: gebruik ze nooit permanent, de toestellen voeren de verbrandingsgassen niet af.

Een nieuwe verwarmingsketel kiezen?

Deze 3 tips zijn van onschatbare waarde!