Overslaan en naar de inhoud gaan

Investeren in een eigen fietslaadpaal

De verkoop van elektrische fietsen zit in de lift. De elektrische fiets of de e-bike is geknipt voor het woon-werkverkeer of om een ontspannend fietsritje mee te maken. Toch is de accu van je nieuwe elektrische fiets niet onuitputtelijk en moet je hem om de zoveel tijd opladen. 

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
man elektrische fiets opladen laadpaal oplaadpunt

Nog niet helemaal overtuigd van een elektrische fiets? Wij wel! Het is gezond, goedkoop én ecologisch verantwoord! Alleen maar voordelen. Het enige nadeel? Je accu loopt na een bepaalde actieradius leeg en dan moet je hem opladen. Tijd om op zoek te gaan naar een laadpaal!

De autonomie van jouw fiets

Wat is de autonomie van een elektrische fiets? Dat is de afstand die jouw elektrische fiets kan afleggen zonder op te laden. De meeste elektrische fietsen hebben een autonomie van 55 km tot 140 km. Natuurlijk is de autonomie afhankelijk van verschillende factoren: veel of geen wind, bergop of bergaf, het totaal totaalgewicht op de fiets, de toestand van de batterij ... De autonomie is dus geen vaste afstand, maar een indicatie. Zo kan het gebeuren dat je uitzonderlijk voor een verrassing komt te staan nadat je zwaar bepakt in tegenwind een steile helling bent op gefietst. Het is slim om de autonomie van je elektrische fiets in het achterhoofd te houden als je gaat fietsen. 

Vermijd diepontlading

Het kan helemaal geen kwaad om de accu van je elektrische fiets een enkele keer te laten leeglopen. Natuurlijk kan het gebeuren dat je accu na een heerlijk lang fietstochtje leeg is en je op eigen trapkracht naar huis moet fietsen. Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je accu terug oplaadt.

Een accu - ook de accu van je camera, laptop of smartphone - verliest altijd een klein beetje energie, ook al gebruik je het toestel niet. Vanaf het moment dat je je accu te ver laat leeglopen en deze volledig ontlaadt, wordt er gesproken van diepontlading. De gevolgen voor je acu zijn niet min: de levensduur vermindert én de accu kan onbruikbaar worden. Vergeet niet dat diepontlading buiten de garantie valt: je bent zelf verantwoordelijk voor het goede onderhoud van een accu.

Gelukkig komt diepontlading weinig voor. Vanaf het moment dat je accu leeg is, heb je nog een restje energie over. Vandaar dat het zo belangrijk is om een lege accu meteen op te laden. Gebruik je je accu een lange tijd niet, zoals in de wintermaanden? Dan is het slim om de accu om de drie maanden volledig op te laden. Zo voorkom je diepontlading én hou je je batterij in topvorm. 

batterij elektrische fiets opladen laadpaal oplaadpunt

De accu van je fiets opladen

Merk je dat je accu aan het leeglopen is? Geen paniek! In Vlaanderen zijn er zo'n 600 laadpalen voor een elektrische fiets beschikbaar. Je vindt ze allemaal op de website oplaadpunten.org. Handig om in het achterhoofd te houden als je een fietsroute uitstippelt!

Toch ga je waarschijnlijk je elektrische fiets vooral thuis opladen. In dit blogartikel kan je lezen dat het slim is om je elektrische fiets op een droge en schone plaats op te laden. Bij sommige modellen kan je de accu van de fiets halen. Dan kan je de batterij van je elektrische fiets opladen in je woonkamer of keuken. 

Een laadpaal voor je elektrische fiets

Toch hebben de meeste elektrische fietsen geen accu die je af kunt nemen om op te laden. Dat betekent dat je een oplaadpunt voor je elektrische fiets nodig hebt. Het handigste is om een oplaadpunt te installeren waar je ook je e-bike opbergt, zoals in de garage of in het tuinhuis. Let erop dat de plaats die je kiest droog is, met een stabiele temperatuur tussen 10°C en 30°C. Er zijn ook oplaadpunten die je buiten kan installeren, zoals een wandcontactdoos. Hou er dan wel rekening mee dat je afhankelijk van het weer bent om je elektrische fiets op te laden. Ben je niet de enige persoon met een elektrische fiets thuis? Dan is het slim om te kijken naar een laadpaal waarbij je twee fietsen tegelijkertijd kan opladen.