Hoeveel verbruikt een ledlamp?
Op de markt wil men steeds meer ledlampen. Zijn ze goedkoop? Ecologisch? Hoeveel verbruiken ze eigenlijk?
Ledlampen: een modeverschijnsel of een werkelijke energiebesparing?
Al zijn er heel wat soorten lampen in de handel verkrijgbaar, toch stelt men vast dat de led de consumenten steeds meer weet te bekoren. Een modeverschijnsel, energiebesparing, ecologischere technologie?
Ledtechnologie: een groenere energie
Wanneer je een lamp koopt, moet je eerst en vooral meerdere criteria overwegen: het design, de aankoopprijs en het energieverbruik.
Als je energie wilt besparen, dan is het wattverbruik van de lamp een van de belangrijkste referentiepunten. De watt geeft de "verlichtingssterkte" aan, maar is eveneens een goede indicator wat het verbruik betreft. Concreet betekent dit dat een ledlamp niet zoveel watt nodig heeft als een traditionele lamp om te werken.
- Bijsluiter : Op de verpakking van een ledlamp lees je: x watt = x watt. Bij wijze van voorbeeld: 7 watt = 60 watt. Dat betekent dat jouw ledlamp 7 watt verbruikt maar een lamp het vermogen van 60 watt geeft. Terwijl een klassieke lamp in werkelijkheid 60 watt verbruikt, en geen 7 watt zoals de ledlamp in ons voorbeeld. Kortom, je hebt het al begrepen: de ledlamp zal ongeveer tien keer minder energie verbruiken dan een gloeilamp.
Misschien denk je nu dat die paar watt niet echt jouw leven zullen veranderen, maar toch... Laten we een gezinswoning voor 4 personen met een oppervlakte van 100 m² en een gemiddeld elektriciteitsverbruik als voorbeeld nemen. Bij analyse van de elektriciteitsfactuur stellen we vast dat 6% van het bedrag aan verlichting kan worden toegeschreven. Denk daar toch maar even over na. Zoals het spreekwoord terecht stelt: "Er bestaan geen kleine besparingen".
De led: een langere levensduur.
De levensduur van een ledlamp is twintig keer langer dan de levensduur van een klassieke lamp. Jawel, 20 keer!
Samengevat kun je stellen dat je dankzij ledtechnologie minder elektriciteit verbruikt en de lamp langer meegaat. Maar vooral: ledlampen zijn ecologischer omdat ze recycleerbaar zijn.
Hoe kies je best jouw ledlamp?
Vergis je niet in de lampvoet
Om te beginnen mag je geen verkeerde lampvoet kiezen. Wat betekent dit? Je kent natuurlijk dat metalen ding waarin je de lamp moet aanschroeven. Net als bij klassieke lampen bestaan er verschillende maten en verschillende soorten lampvoeten. Voordat je nieuwe lampen gaat aanschaffen, moet je eerst nagaan wat je precies nodig hebt. Ledlampen stockeren die je eigenlijk niet nodig hebt, dat is gewoon nergens goed voor.
Vervolgens kies je de juiste kleur voor de goede sfeer. Wil je een ontspannen sfeer, kies dan voor warm wit. Dat geeft een lichtjes geeloranje kleur. Voor de keuken en de badkamer moet je proberen een natuurlijk licht na te bootsen, dus koop je witte ledlampen. En als je een intense verlichting wilt, dan opteer je voor koud wit.
De ledlamp: een decoratie-object
Hoewel een ledlamp in wezen dient om te verlichten, kan de lamp ook voor een aangename, decoratieve toets zorgen. Deze lamp maakt immers deel uit van de meest trendy verlichtingsarmaturen. Tegenwoordig bestaan er heel wat ledlampen die lijken op de gloeilampen van weleer. Zij hebben een duidelijk zichtbare gloeidraad met een oranje kleur. Dat zorgt voor een warme sfeer en een piekfijn design.
Kortom: een ledlamp is niet alleen een verbetering op het vlak van energieverbruik en een gebaar voor de planeet (en jouw portefeuille), maar het is ook een decoratieve trend die men wou aanpassen aan de stijl van vroeger.
Wilt uw energie besparen ?
Ontdek of led-lampen uw energieverbruik kunnen verminderen