Overslaan en naar de inhoud gaan

Verminderen ledlampen jouw energieverbruik?

Traditionele lamp of ledlamp: welke verschillen zijn er? Kan ik dankzij ledtechnologie energie besparen en mijn facturen terugsnoeien? Spoiler alert : ja, met ledlampen kun je energie besparen. Als je alles wilt begrijpen en je volledig in dit onderwerp wilt verdiepen, lees dan snel het vervolg van dit artikel!

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
ampoule led allumée

Zijn ledlampen een goeie manier om jouw energieverbruik te verminderen?

In de handel zijn verschillende soorten lampen verkrijgbaar:

  • Gloeilampen (de klassieke lampen)
  • Halogeenlampen
  • Compacte fluorescerentielampen
  • Ledlampen

Hoe raak je hierin wegwijs zonder je te vergissen en hoe kun je proberen om energie te besparen? Volg de leidraad!

Gloeilampen

Dit zijn de klassieke lampen die iedereen kent (je weet wel, die lampen die door Thomas Edison zijn uitgevonden). Hoewel deze lampen bij aankoop minder duur zijn dan ledlampen, zijn ze jammer genoeg grote energieslokkers en bovendien warmen ze op. Inderdaad, je mag een lamp die je niet uit deed nooit vervangen zonder die eerst te laten afkoelen Waarom? Omdat je anders jouw handen verbrandt. Bedankt dus, meneer Edison, maar tegenwoordig hebben we iets beters wat besparingen en ecologie betreft.

Halogeenlampen

Hoewel ze efficiënter zijn en minder verbruiken dan de traditionele lampen, warmen deze lampen zo sterk op dat je jou wel eens kunt afvragen of je nu betaalt voor het geproduceerde licht of de geproduceerde warmte...

Compacte fluorescerentielampen.

Onderzoekers hebben geprobeerd om een alternatief voor gloeilampen te vinden en maakten compacte fluorescentielampen. Maar opnieuw vermijd je dit type beter als je ecologisch wilt zijn of energie wilt besparen. Deze lampen gaan namelijk langzaam aan en zijn zeer gevoelig. Maar vooral: ze zijn vervuilend omdat ze kwik bevatten.

Ledlampen

Sinds enkele jaren heeft een nieuwe technologie de markt veroverd: de ledtechnologie. Tadaaaaa!

ampoule electrique dévissée

De ledlamp: wanneer technologie ons verlicht

Wat is een led eigenlijk?

Wel, het is gewoon een elektronisch component dat in staat is om licht uit te stralen bij contact met elektrische stroom. We gaan hier niet in technische details treden, want dit is niet echt het onderwerp van dit artikel. Wat ons allemaal uiteindelijk interesseert, dat is of ze echt minder energie verbruiken. Maar let op, we hoeven er geen doekjes om te doen: een ledlamp is bij aankoop duurder.

Met ledlampen is er geen hoogspanning nodig om licht te produceren. Inderdaad, een paar volt volstaat. Naast het feit dat ze een goed rendement hebben wat licht en energie betreft, warmen ledlampen niet op. Ze gebruiken alleen de energie die ze nodig hebben (en worden geen verwarmingstoestellen die nergens toe dienen). Dat is meteen een reden te meer waarom men ledtechnologie toepast om lichtslingers te maken voor in de kerstboom (zo vermijd je een bosbrand midden in je woonkamer).

Nog altijd niet overtuigd om op ledlampen over te stappen?

De voordelen die jou voor ledlampen doen bezwijken

1-De langue levensduur. 

We hebben het jou al gezegd: een ledlamp is bij aankoop duurder. Maar wat de levensduur betreft, hoeft er verder geen betoog: ze zijn helemaal klaar voor een marathon! Een ledlamp werkt immers ongeveer 20.000 tot 40.000 uur (20 keer langer dan een traditionele lamp).

2-ogenblikkelijke inschakeling

Dit type lamp gaat onmiddellijk aan, wat bij andere lampen niet het geval is. Sommige lampen hebben echt tijd npdig om eerst wat op te warmen.

3-Ze zijn ecologisch en goedkoop

Nog meer argumenten nodig? Een ledlamp is ecologisch en goedkoop. Alle componenten zijn recycleerbaar, en bovendien verbruiken ze 80 tot 90% minder energie. In dit artikel wordt haarfijn uitgelegd hoeveel een ledlamp verbruikt en hoe je ze moet kiezen.

4-Er bestaan heel wat soorten ledlampen

Iets wat ons wel bevalt, is dat er verschillende ledlampen bestaan, verkrijgbaar in alle mogelijke soorten en verschillende kleuren: natuurlijk wit, warm wit, veelkleurig, ...

Je hoeft nu niet meteen naar de winkel te stormen om al jouw lampen te vervangen als ze nog steeds werken. Maar als je er moet vervangen, dan is het moment misschien aangebroken om voor deze technologie te opteren, zodat je van alle voordelen kunt genieten.

Wilt u meer weten over het verbruik van LED-lampen?

Ontdek wat een led-lamp eigenlijk verbruikt