Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe meet je de energieprestaties van een gebouw?

Wat is de energieprestatie van je huis? Wanneer wordt je huis beschouwd als een energieverslindende woning? Hoe krijg je een EPB-certificaat en volgens welke criteria? Vind al onze antwoorden in dit artikel.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
berekening van het energieverbruik van een woning

Energie-efficiëntie is een belangrijk punt als het gaat om het besparen van energie en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Deze termen zijn de laatste jaren in de mode geraakt, vooral in de bouwsector, maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met energieprestatie?

Wat is de energieprestatie?

De energieprestatie van een gebouw is gebaseerd op de hoeveelheid energie die het in een jaar verbruikt. Concreet betekent dit dat afhankelijk van de kwaliteit van de isolatie of de manier waarop het gebouw is gebouwd, je energieverbruik hoger of lager zal zijn.

Dit betekent dat je door het verbeteren van de energieprestatie van je huis niet alleen aan comfort wint, maar dat je ook jouw energieverbruik het heel jaar door vermindert. En dat is goed nieuws!

Hoe bereken je de energieprestatie van je woning?

De berekening van de energieprestatie van een gebouw is gebaseerd op een reeks criteria zoals:

Om deze criteria te kunnen analyseren, moeten ze worden vergeleken. Hier komt het EPB-certificaat aan bod.

grafiek criterium epb a

Wat is een EPB-certificaat?

Het EPB-certificaat is een instrument waarmee de energieprestaties van elk type woning kunnen worden vergeleken op basis van gedefinieerde criteria. Er wordt echter geen rekening gehouden met de verbruiksgewoonten van de bewoners. Ook zijn er verschillen indien het huis oud of nieuw is. Toch blijft deze prestatie-indicator betrouwbaar omdat hij rekening houdt met dezelfde schaal en dezelfde criteria.

Tegenwoordig moet dit energieprestatiecertificaat worden verstrekt bij de verkoop van een woning. Bovendien moet sinds 2015 in advertenties voor verkoop en verhuur de energieprestatie van het onroerend goed worden vermeld. Op deze manier wordt het voor de toekomstige koper of huurder veel gemakkelijker om verschillende gebouwen te vergelijken op basis van dezelfde criteria.

Kortom: hoe minder energie-intensief je woning is, hoe beter deze wordt beoordeeld in het EPB-certificaat. De energieprestatie van je woning wordt vertaald in een waardeschaal. Dit gaat van A+ (als je gebouw goed presteert) tot G (als het extreem energieverslindend is).  

Energie-audit en EPB-certificaat

Ten slotte is een EPB-certificaat iets heel anders dan een energie-audit. In tegenstelling tot het energieprestatiecertificaat wordt de energie-audit uitgevoerd in het geval van een aanvraag voor een woonbonus. Dit zal de zwakke punten van het gebouw benadrukken en de uit te voeren werkzaamheden in kaart brengen.

Hoe krijg je een EPB-certificaat en hoeveel kost het?

Afhankelijk van het type gebouw (als het nieuw of bestaand is) zal het certificaat niet door dezelfde actoren worden uitgereikt. Voor een bestaand gebouw is het inderdaad raadzaam om een beroep te doen op een erkende certificeerder terwijl men voor een nieuw pand een beroep zal doen op een EPB-verantwoordelijke.

Aangezien de kosten van het EPB-certificaat variëren naar gelang het type eigendom en de persoon die het uitreikt is het mogelijk dat de tarieven variëren. Zo is de certificeerder bijvoorbeeld vrij om de door hem gewenste tarieven in rekening te brengen. Neem daarom de tijd om je te informeren, want de prijzen kunnen aanzienlijk variëren.

 

Wilt u energie besparen?

Ons isolatie aanbod