Overslaan en naar de inhoud gaan

De vijf (verrassende) voordelen van zonnepanelen

Wist je dat zonne-energie een schone én onuitputtelijke energiebron is? Wij zijn alvast fan, en in dit artikel leggen we uit waarom.

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Thumbnail

1. Zonnepanelen zijn duurzaam

In het licht van de actualiteit is duurzaamheid een absolute prioriteit. Wist je dat zonnepanelen een positief energierendement hebben? Ze leveren met andere woorden een grotere CO2-besparing op dan de hoeveelheid CO2 die vrijkomt tijdens het productieproces. Zodra ze geïnstalleerd zijn op je dak, produceren ze bovendien helemaal geen CO2 of afval meer. Dat is al bijzonder goed nieuws voor de planeet!

Maar hoe gaat de recyclage van zonnepanelen dan in zijn werk na een gemiddelde levensduur van 30 jaar? Heel eenvoudig: via de recyclageketen. Het silicium uit de panelen wordt hergebruikt in nieuwe zonnepanelen of in de vorm van staven voor andere toepassingen. Zo hebben de grondstoffen van je zonnepanelen zelfs 30 jaar na de installatie ervan nog nut. In de Verenigde Staten is er zelfs een speciale organisatie, de Solar Energy Industries Association, die toeziet op de recyclage en duurzaamheid van de verschillende materialen.

 

Meer weten?

Breng me op de hoogte

2. Zonnepanelen hebben een uitstekende rendabiliteit

De installatieprijzen zijn sterk gedaald in de voorbije 20 jaar, en vandaag kan een gezin al zonnepanelen laten plaatsen vanaf 4000-5000 euro. Zo is je investering in zonnepanelen op zes tot tien jaar helemaal terugverdiend. Wie een eigen zonne-installatie heeft, is bovendien niet langer onderworpen aan de schommelende energieprijzen. Daar komt nog bij dat zonnepanelen een niet-vervuilende manier zijn om energie te produceren. Je investering is dus niet alleen voordelig voor je portemonnee (op 30 jaar kun je bijna 20.000 euro besparen), maar ook voor de planeet!

 

3. De zon is een onuitputtelijke energiebron

Zonnepanelen kunnen op om het even welk dak worden geïnstalleerd, zolang het voldoende groot is en niet in de schaduw ligt. In België hebben we maar enkele uren zonneschijn per dag, maar dat volstaat om in de energiebehoeften van een gezin of zelfs een kleine onderneming te voorzien. De eigenaar van La Ferme de Bourbon vertelt er alles over in dit artikel. Als consument ben je dan niet langer van anderen afhankelijk voor je energie.

 

4. Zonnepanelen vergen weinig onderhoud

Zonnepanelen bewegen niet meer na hun installatie, en zonder beweging is het risico op barsten quasi onbestaand. Dat verklaart meteen waarom een zonne-installatie maar weinig onderhoud vergt.

 

5. Zonnepanelen zijn geruisloos

De verwarming in een woning gaat gepaard met heel wat dagelijkse geluiden: het gerammel van pellets die in de kachel vallen, het geblaas van de houtcassette, het gebrom van de verwarmingsketel die aangaat ... Hoe zit dat met zonne-energie? Wel, dat is heel eenvoudig: die is even stil als de zon!

 

Ben je klaar om de sprong te wagen?

Vraag een gratis offerte