Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe besparen op verwarming ? Zet in op isolatie!

In dit artikel, gewijd aan isolatie, ontdek je allerlei tips die tot een conclusie leiden : het is tijd dat je de verschillende manier ontdekt om te besparen op je verwarming!

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Miniatuurvoorbeeld

De symptomen :

 1. Je blote voet raakt de grond op je kamer. Een koude rilling loopt over je rug. Je tenen krullen. De vloer is ijskoud.
 2. Wanneer je dicht bij je muren staat, heb je de indruk dat ze al de energie opzuigen.
 3. Als je je besneeuwde dak bekijkt, zie je een stukje dat waar de sneeuw gesmolten is.
 4. Ondanks constante verwarming, blijven sommige kamers in huis koud.

Diagnose: Jouw huis lijdt aan slechte isolatie! Als je wilde weten wanneer je je isolatie kan aanpassen, weet dan dat je niet meer moet wachten!

Het goede nieuws over isolatiemateriaal, alles is mogelijk : externe isolatie, dakisolatie, isolatie van de garage, muurisolatie, buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zolderisolatie…

Het andere goede nieuws: Isoleren zorgt voor economische voordelen

 1. Een van de meest efficiënte manieren om te besparen op verwarming.
 2. Er bestaan isolatiepremies.

Het principe van isolatie

Een huis isoleren betekent eigenlijk de woning luchtdicht maken. De bedoeling is om 2 fenomenen te vermijden:

 1. Warme lucht kan niet ontsnappen. 
 2. Koude lucht kan niet naar binnen.

Let op dat een goed geïsoleerde woning een goede ventilatie nodig heeft om niet te veel vocht op te slaan, schimmels te ontwikkelen of een matige luchtkwaliteit te produceren.

Het is belangrijk om te weten dat isolatie zal proberen om de koude lucht buiten te houden. Het is aangeraden om elke dag de woning te verluchten om zo nieuwe lucht binnen te laten en de vochtigheid buiten te laten. Dit is enerzijds belangrijk voor de gezondheid, maar anderzijds is droge lucht makkelijker te verwarmen. Nog een mini tipje om te besparen op jouw verwarming.

De tekenen van slechte isolatie

Sommige waarschuwingssignalen  zullen het duidelijk maken : een kamer die niet te verwarmen is, muren of vloeren die koud aanvoelen, een tocht, een dak dat de sneeuw niet vasthoudt… Elke aanleiding geeft je de kans om de stier met de horens te vatten en snel te reageren. Slechte isolatie kan een financiële kater opleveren, elke maand ontsnappen er tientallen euro’s uit je muur en dak.

Concreet betekent goede isolatie een besparing op je verwarming. Een belangrijke besparing. Tot wel 53%!

Hoe beginnen aan het isoleren van je huis?

Met een energieaudit kan je de omvang van de noodsituatie beoordelen en je prioriteiten bepalen. De belangrijkse facturen zijn vaak:

 1. Dakisolatie: Een slecht geïsoleerd dak kan tot een energieverlies leiden van 30%.
 2. Muurisolatie: Slecht geïsoleerde muren kunnen leiden tot een energieverlies van 20%..

Er kunnen heel wat oplossingen aangeboden worden: externe isolatie, dakisolatie, zolderisolatie, muurisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, binnenmuurisolatie…

Enkele isolatietechnieken zijn heel erg eenvoudig en zijn goedkoop om uit e voeren. Bijvoorbeeld spouwmuurisolatie kan een besparing op de verwarming betekenen van wel 20% voor een kost van slechts 19 euro per m². Daarnaast kan je misschien wel profiteren van een premie voor deze actie.

Als je geen spouwmuren hebt, kan je de muren isoleren langs binnen of buiten. Elk van deze oplossing heeft haar eigen voordelen:

 1. Isolatie van de buitenmuren: Je behoudt de ruimte in jouw kamers en je kan profiteren van het moment om jouw buitengevels een nieuwe look te geven!
 2. Isolatie van de binnenmuren: Je kan profiteren van het moment van isoleren om jouw woning een nieuwe look te geven.

Heel wat voorbeelden om duidelijk te maken dat isolatiewerken heel wat opportuniteiten met zich meebrengen. Voor jouw portemonnee, maar niet enkel dat. Ontdek snel onze andere tips om te besparen op jouw verwarming.

Isolatie voor jouw woning?

Ontdek onze oplossingen