Overslaan en naar de inhoud gaan

Energie: de trends voor 2019

Eén ding staat vast: er hangt elektriciteit in de lucht in 2019. Thuisbatterijen, het rijbereik van elektrische auto’s, nieuwe soorten zonnecentrales, premies: in dit artikel kom je er alles over te weten!

Link symbol Kopieer link
Gekopieerd
Miniatuurvoorbeeld

Thuisbatterijen

Met een thuisbatterij die gekoppeld is aan je zonnepanelen, sla je je zelf geproduceerde energie op om ze te gebruiken wanneer je werkelijke productie op een laag pitje staat. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het net en gaat je energieproductie niet verloren. Een ander voordeel is dat de thuisbatterij de impact van het prosumententarief beperkt (net omdat je minder afhankelijk bent van het net).

Bepaalde batterijen beschikken zelfs over een geïntegreerde omvormer. Het grote voordeel hiervan is dat je deze kan programmeren om enkel 's nachts op te laden, tegen het laagste elektriciteitstarief. Zelfs zonder zonnepanelen op je woning zou je baat hebben bij een dergelijk systeem! Door enkel 's nachts elektriciteit te verbruiken, betaal je immers steeds het voordeligste tarief.

 

Rijbereik van elektrische auto's

Als je ziet hoeveel mensen in Google de vraag intikken 'wat is het rijbereik van een elektrische auto?', dan is meteen duidelijk wat de hamvraag is voor wie overweegt om over te schakelen naar een elektrische auto. De batterijautonomie van elektrische auto's verhogen, vormt dan ook een van de belangrijkste uitdagingen van de constructeurs. Deze trend, die ook in 2018 al volop speelde, is vandaag actueler dan ooit. De jongste versie van de BMW i3 bood bijvoorbeeld al 50% meer rijbereik met hetzelfde formaat batterij. IBM werkt nog altijd aan lithium-airbatterijen, die een autonomie beloven van 750 km (tegenover 350 km voor de elektrische auto's die vandaag beschikbaar zijn op de markt). Umicore, Tesla, IBM ...: voorlopig blijft het koffiedik kijken welke technologiereus als eerste met de grote doorbraak komt.

 

Premies.

Ook in 2019 beloont Vlaanderen investeringen om de energieprestaties van je woning te verbeteren. Zo zijn er premies voor dakisolatie, groendaken, isolatie van muren langs de buitenzijde, spouwmuurisolatie, kelder - en vloervloerisolatie.

 

Onze tips:

  • Zorg in de eerste plaats dat je je woning goed isoleert.

De juiste isolatie kiezen is geen sinecure. De meeste energie gaat doorgaans verloren via het dak, dus focus hier als eerste op. Gelukkig bestaan er verschillende isolatietechnieken! Neem daarna je muren onder handen. Wist je dat er heel snelle en voordelige oplossingen bestaan om spouwmuren te isoleren? Blijkt je muren langs buiten isoleren de beste oplossing, dan krijg je meteen de gelegenheid om je woning een volledig nieuwe look te geven.

 

  • Laat je verwarmingsketel regelmatig onderhouden.

Vooraleer je je ketel eventueel vervangt, is het goed om te weten dat een regelmatig onderhoud heel belangrijk is. Dankzij die jaarlijkse check-up kun je tot 20% energie besparen. 

 

  • Ga na op welke premies je recht hebt.

Overweeg je om een modern verwarmingssysteem te laten installeren? Dan heb je recht op een premie van € 200 (condensatieketel op aardgas) tot € 1750 (biomassaketel). Er bestaan ook diverse Vlaamse premies voor de isolatie van daken, muren en vloeren. Meer informatie hierover vind je op de website van de Vlaamse overheid.

 

Drijvende zonnecentrales: een Europese première

Drijvende zonnepanelen zagen we eerder al in Japan en China, maar nu is er voor het eerst ook in Frankrijk (Vaucluse) een installatie gepland. Concreet komt de centrale op een kunstmatig meer in een oude steengroeve. Er wordt zo'n 17 hectare aan drijvende zonnepanelen geplaatst, waardoor de centrale de energiebehoeften kan dekken van ongeveer 5000 gezinnen. Een pluspunt van dit systeem is natuurlijk dat er geen landbouwgrond wordt ingenomen om elektriciteit te produceren.

Profiteer van onze korting: tot - € 200 op je energiefactuur

Daar profiteer ik graag van!